KULTURA

Večeras u Sarajevu: Otvorena renovirana sala "Kinoteke"

Piše: A.MI.

11.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Jedno od kultnih mjesta u Sarajevu koje je moglo u potpunosti da nestane, a od izrazitog značaja za ovaj grad, večeras je otvorilo svoja vrata za sve posjetioce.

Naime, "Kinoteka", na staroj adresi je vratila publiku u svoju kinu salu.

- Poslije toliko godina patnje, sala je obnovljena, zahvaljujući ambasadi Republike Kine i "Udruženju bosansko-kinesko prijateljstvo". Ovdje bi trebalo da se vrati publika, škole i djeca, da vide šta je naše naslijeđe od svjetske kinematografije - kazao je režiser Nenad Dizdarević.

Nenad je poklonio "Kinoteci" neke od svojih filmova.

Kako je rekao film ne postoji ako ne postoji obrazirana publika koja zna prepoznati koje su vrijednosti od onoga što je kič i komercijalni dio filma. Od kada je film izmišljen oduvijek se posmatra iz dva ugla, kao roba i kao umjetnost.

- Kinoteka je ta koja garantira da će film kao umjetnost biti prisutan na ovim prostorima. Film je pravljen za salu, a ne ekran. Ovdje će publika imati pravi ugođaj, da uživa u onome što su reditelji i glumci napravili - kazao je Dizdarević te dodao da će "Udruženje reditelja i rediteljica" dati svoj puni doprinos da kinoteka ponovo zaživi onako kako je nekad živjela.

Direktorica "Kinoteke" Devleta Filipović istakla je da je ovo pozitivna priča.

- Adaptirali smo kino salu što je ustvari naš muzej filma. Stvoreni su uslovi za prikazivanje filmova i u narednom periodu ćemo raditi na tome. Potrebna je digitalizacija i restauracija , jer su filmovi dugo stajali, boja izblijedila, pa su počeli da gube na kvaliteti - kazala Devleta Filipović.

Ministarstvo kulture i sporta za "Kinoteku" izdavaja 30.000 KM na godišnjem nivou.

- Sve što imamo u BiH nalazi se ovdje. U narednoj godini nastojat ćemo restaurirati objekat u kojem "Kinoteka" čuva dio svoje arhive - kazao je ministar Mirvad Kurić.

Na kraju večeri uručene su zahvalnice ambasadorici Kine Chen Bou, režiseru Nenadu Dizdareviću, kao i predsjedniku "Udruženja bosansko-kinesko prijateljstvo" Faruku Boriću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.