KULTURA

"Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludina Rumija" od 13. do 27. decembra u "Preporodu"

Avaz.ba

12.12.2017

Sarajevska galerija „Preporod“ već tradicionalno organizira izložbu „Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludina Rumija". Osma izložba bit će održana od 13. do 27. decembra 2017.godine. Otvaranje izložbe je 13 decembra u 18 sati. 

Ove godine učestvovat će 19 umjetnika iz BiH, Turske i Rusije. Izložbu čini 35 umjetničkih djela, raznih tehnika poput video rada,kaligrafije, skulpture, akvarele, ulja i akrila na platnu i kombinacija tehnika.



- U godini kad je UNESCO proglasio obilježavanje 800 godina od smrti i sjećanje na velikog mistika, počeli smo sa održavanjem izložbi. Mevlana je bio pjesnik, pravnik, islamski učenjak, teolog i sufijski učitelj. Smatra se jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime Rumi je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, dok naziv Mevlana na perzijskom jeziku znači "naš vodič".

Većina umjetnika, posebno koji dolaze iz Konjije (Turska), grada u kojem je živio i umro Mevlana, imaju posebnu mističnu energiju, u prenošenju svojih viđenja na slikarska platna. Raznolikost i spajanje kulturnih tradicija, našli su se zajedno na umjetničkim djelima, spojenih linijom umjetnost i plesnom pokretu "sema" - rečeno je iz "Preporoda".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.