KULTURA

Aida Čorbadžić: Nisam se pokajala što sam izabrala operu

Čorbadžić: Svaki novi dan me čini sretnom

Piše: E. SKENDEROVIĆ

15.12.2017

Poznata sarajevska sopranistica Aida Čorbadžić proteklih dana najviše je bila okupirana prvom ovosezonskom premijerom predstave "Viva la Mamma".  

Ističe da je ponosna na dosadašnji rad te smatra da će se za ovu predstavu, koja će prvi put biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS), tražiti karta više.

Sjajan ansambl

- U toku je završna faza proba pred našu premijeru predstave "Viva la Mamma". To je komična opera italijanskog kompozitora Gaetana Donicetija (Donizetti), koja će prvi put biti izvedena na sceni NPS-a. Sigurni smo da će interesiranje publike biti veliko zahvaljujući našem sjajnom ansamblu, koji je svojim zalaganjem odgovorio viziji kreativnog tima iz Beograda - kaže Čorbadžić.

Uspješna umjetnica ističe da se nikad nije pokajala što je za svoj životni poziv izabrala operu.

- Sve što radim u životu trudim se da bude ispravno te da nema prostora kajanju, tako da se nisam pokajala što je opera moj životni poziv i više nisam sigurna ko je koga izabrao, poziv mene ili ja poziv - iskrena je Čorbadžić.

Dodaje da već u januaru počinju pripreme za premijeru predstave "Čarobna frula" koja je zakazana za april.

- Uz tekući repertoar također ćemo se pripremati i za dva važna gostovanja Opere u Tuzli i Ljubljani, a onda ćemo malo svi uživati u zasluženom odmoru - kaže Čorbadžić.

Nakon bitke s karcinomom, koja je već iza nje, sopranistica ističe da na život gleda drugačije te da je sve čini sretnom.


Otvorene opcije

- Svaki novi dan života me čini sretnom, dan koji pruža toliko mnogo i čini sve opcije otvorenim. Naše je samo da sa sobom "raščistimo" šta, ustvari, želimo i koliko želimo - kaže Aida.

Na pitanje jesu li mladi danas na pravom putu kada je u pitanju muzički pravac, Čorbadžić komentira...

- Muzika je muzika. Ona je tu da nas oplemeni, inspirira, utješi, razveseli... Nema dobre i loše muzike, ali nam ukusi mogu biti različiti i to je sasvim uredu - smatra Čorbadžić.


Moj sin ulazi u pubertet

- Moj divni i hrabri desetogodišnji sin lagano ulazi u fazu puberteta, tako da mu više ni balet nije tolika radost. Ništa strašno. Muzika je, u svakom slučaju, sastavni dio njegovog života i to je ono što je važno - kazala je Čorbadžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.