KULTURA

Film na 23. godišnjicu dolaska Brusa Dikinsona u opkoljeno Sarajevo

Brus Dikinson tokom nastupa u Sarajevu 1994. godine

Piše: N. AJNADŽIĆ

14.12.2017

Bosanskohercegovački film „Scream For Me Sarajevo" bit će prikazan večeras u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu u 20 sati. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a prati dolazak frontmena kultne grupe „Iron Maiden" Brusa Dikinsona (Bruce Dickinson) u opkoljeno Sarajevo. 

Datum i mjesto nisu slučajno odabrani, jer prije tačno 23 godine, 14. decembra 1994., Brus i ekipa priredili su koncert za pamćenje i to upravo u BKC-u i time građanima Sarajeva barem nakratko pružili bijeg od svakodnevice.

- Uzbuđeni smo isto kao da je ovo prvo prikazivanje u Sarajevu iako su na premijeri prije nešto više od godinu reakcije publike bile nevjerovatne. „Scream For Me Sarajevo" je putovao po svijetu, po raznim festivalima, gdje smo do sada uzeli devet nagrada. Ali sada se vraćamo u Sarajevo i njegovo prikazivanje tu na isti dan, 23 godine nakon koncerta, nekako je posebno - kaže producent Adnan Čuhara.


S koncerta 1994. godine ( Milomir Kovačević)

Dodao je da je ideja potekla od Jasenka Pašića, koji je napravio veliko istraživanje koje je uveliko olakšalo sam proces produkcije.

- Četiri godine smo radili na filmu. To je puno vremena, ali je tokom tog procesa film sazrio. Najveći izazov u tom momentu je bio da dovedemo sve te ljude koji su rasuti po čitavom svijetu, Brusa i članove benda. Dikinson je na dan snimanja svojih dionica filma otkazao zato što je prije polaska u Sarajevo saznao da ima rak. Fasciniralo me to da je rekao: „Pobijedit ću rak, doći ću i snimit ćemo film". Tako se i desilo. Film ne bi bio isti bez njega - kazao je producent.

Ističe da je muzička legenda kakav je Dikinson jednostavno brinula samo o tome da se priča napravi kako treba i da ne bude nejasna svijetu.

Čuhara nam je otkrio da iduće godine „Scream For Me Sarajevo“ kreće u svjetsku, kao i kino i televizijsku distribuciju.

I Šveđani su razumjeli 

Čuhara je s nama podijelio i anegdotu vezanu za „Scream For Me Sarajevo". Naime, kako nam je rekao, tri godine je iznova ponavljao da moraju napraviti film koji će razumjeti svi, pa čak i Šveđani.

- Kada je prvi put Brus trebao gledati finalnu verziju filma, rekao mi je da je uzbuđen i da se nada da je film jasan i da će ga razumjeti svuda u svijetu, pa i Šveđani. Počeo sam se smijati... Ispričao sam mu da ja tri godine to ponavljam i da sam dosadio svima s tom rečenicom. A vrhunac je bio kada je film prikazan u Geteborgu, reakcije publike bile su odlične. Neke komentare smo preveli i poslali Brusu i napisali da ga i Šveđani razumiju - priča nam Čuhara kroz smijeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.