KULTURA

Dekonstrukcija zvanične verzije Sarajevskog atentata

J. Alibegović/Avaz.ba

Piše: S.K.

20.12.2017

Knjiga jednog od najboljih južnoslovenskih pisaca Svetislava Basare "Anđeo atentata" promovirana je danas u Kamernom teatru 55. O knjizi su govorili prof. dr. Vahidin Preljević i sam Basara, kojem je upravo Sarajevo, Sarajevski atentat, događanja iz 1914. bili i inspiracija za knjigu.

Austrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand, s one strane groba, diktira svom posmrtnom sekretaru Ferdinandu Berhtoldu svoje viđenje Sarajevskog atentata, njegovih uzroka i posljedica. S nepresušnim humorom i ironijom, Basara kroz nemogući dijalog dvojice protagonista ovog romana obesmišljava stereotipna historijska tumačenja i nudi svoju, umjetnički uvjerljivu istinu o presudnim događajima koji su doveli do Prvog svjetskog rata. Ismijavajući balkansku aljkavost i ratobornost koliko i germansku dekadenciju i oholost, Basara izlaže bespoštednoj podruzi podjednako velike i male narode u grotlu XX stoljeća.

Knjiga je objavljena prije dvije godine, kad se u regionu i šire obilježavala stogodišnjica Sarajevskog atentata, a Basara je, željan „dekonstrukcije zvaničnih verzija“ želio dati glas Ferdinandu, prikazati nestabilnost ovdašnjih psihologija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.