KULTURA

Ana Kuzmanović o glavnoj ulozi u predstavi NPS-a: Alisa je za mene velika avantura

Kuzmanović: Nadam se da sam opravdala povjerenje ( F. Fočo)

Piše: N. AJNADŽIĆ

22.12.2017

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) prekjučer je izvedena baletna predstava "Alisa u zemlji čuda" u režiji Aleksandra Ilića, a naredno igranje zakazano je za 16. januar 2018. godine. 

Predstava je osvježena novom glumačkom postavom, u kojoj je i balerina Ana Kuzmanović, kojoj je pripala čast da igra glavnu ulogu - Alisu.

Velika odgovornost

- Igrati glavnu ulogu u bilo kojem baletu je velika odgovornost, ali i zadovoljstvo. Divno je što sam tokom rada na liku Alise imala priliku da se kroz drugačiju, modernu koreografsku postavku bavim djelom koje govori o začudnom, na momente bizarnom svijetu. Igrati Alisu, biti Alisa u tom svijetu, puna radoznalosti i želje za avanturom, te savladavati prepreke i suočavati se s iskušenjima je posebno iskustvo putem kojeg sam dosta naučila o sebi - govori Kuzmanović.

Istakla je da je priprema trajala oko mjesec i po, a to je bilo premijerno igranje za Anu i troje njenih kolega i to Kijaru Likati (Chiara Licati), Branka Sarića i Ervisa Koceku.

- Publika je imala priliku da vidi jednu drugačiju "Alisu u zemlji čuda". Mislim da smo opravdali povjerenje koje nam je ukazano. Pustila sam da kroz igru Alise dijete u meni ponovo prodiše, da potpuno osjetim tu radoznalost i otvorenost karakterističnu za njen lik. Svi u sebi nosimo avanturistički duh, samo je pitanje koliko ćemo sebi dozvoliti da se vodimo njime. Dobila sam priliku da se pustim u nepoznato i sam rad na ulozi je bio neka vrsta avanture - kazala je Kuzmanović.

Izvući pouku

"Alisa u zemlji čuda" jedna je od najpoznatijih bajki, ali, kako nam je Kuzmanović rekla, ova baletna predstava nije samo za djecu već i za odrasle. Alisa je sada malo starija i ozbiljnija, a situacije u kojima se nađe više su karakteristične za odrasle.

- To što je starija ne znači da je manje radoznala i manje spremna na nove avanture, već da su iskušenja koja se stavljaju pred nju ozbiljnija. Svijet odraslih je svijet licemjerja i ponekad se teško snaći u svim tim igrama. Naša Alisa odolijeva svim iskušenjima, prevladava prepreke i izlazi iz "zečije rupe". Svako može izvući pouku iz toga - zaključuje Kuzmanović.

Rad na predstavi 

- Nova kalendarska godina bit će puna izazova. Osim redovnog repertoara i obnove nekih predstava, Balet Narodnog pozorišta počinje s radom na novoj predstavi "Stabat mater", svjetski priznatog koreografa Edvarda Kluga, čiji rad publika u regionu veoma dobro poznaje - rekla je Kuzmanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.