KULTURA

"Jami distrikt" najbolja predstava, "Avazov zmaj" za "Knjigu mojih života"

E. BAKIĆ

23.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Foto: M. Kadrić

Dodjelom nagrada večeras je u Kamernom teatru 55 završen 2. festival "Dani Jurislava Korenića".

Festival je tokom osam dana trajanja ponudio osam predstava iz regiona, a žiri, u sastavu Nebojša Glogovac, Dragan Komadina, Vedran Fajković, Larisa Sarajlić-Ramović i Elma Berberović, odlučio je ko su najbolji.

Na završnici „Dana Jurislava Korenića“ dodijeljena je i nagrada „Dnevnog avaza“, najtiražnijeg lista u Bosni i Hercegovini. Nagrada pod nazivom „Avazov zmaj“ za najbolju predstavu pripala je „Knjizi mojih života“, koja je rađena u produkciji Kamernog teatra 55. Ovo priznanje uručila je urednica rubrike Kultura u „Dnevnom avazu“ Larisa Sarajlić-Ramović.  

Glumačko ostvarenje

Kokanu Mladenoviću pripala je nagrada za najbolju režiju za predstavu „Jami distrikt“, koja je ujedno proglašena i najboljom predstavom festivala.   

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje „Žan Marolt“ otišla je u ruke Marka Petrića za ulogu u predstavi „Tesla Anonimus“, dok su kolektivnu nagradu za najbolju glumicu festivala osvojile Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković iz komada „Jami distrikt“.

Promovirane knjige

Također, dodijeljeno je i specijalno priznanje za najbolji tekst, a prema odluci žirija, to je zaslužila predstava „Sinovi umiru prvi“, koja je nastala prema tekstu Mate Matišića.

Drugo izdanje festivala, kao i prethodne godine, pratio je program u okviru kojeg su promovirane knjige. Nakon uručenja nagrada, direktor ove pozorišne kuće Emir Hadžihafizbegović obratio se prisutnima, kazavši da je sretan što je uspješno završen festival koji je ljubiteljima pozorišta i ove godine ponudio bogat program, te je naglasio da je ovaj festival kolektivna pobjeda Kamernog teatra 55.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.