GRAČANICA

Sutra na sceni BKC Gračanica urnebesna romska predstava “Dženo, dženo Romanite”

Autor: H.Čalić
25.12.2017 18:02
A
A
A

Sutra, 26.decembra od 18,30 sati na sceni JU BKC u Gračanici počinje urnebesna komedija “Dženo,dženo Romanite (Biće, biće romski narod”. Glumaču ekipu čini šest gračaničkih Roma, pojačani sa dvojicom mladića Bošnjaka. 

Ahmet Mehić glumi zajedno sa svoje dvoje djece. Ideja je krenula od Gračanke Seade Delić iz projekta “Jačanje uloge MZ” koju podržava UNDP odnosno vlade Švicarske i Švedske. 

A, onda je etablirana rediteljica koja je komedijom “Skidajte se do kraja” potukla sve rekorde u posjetama pozorištu, u svom gradu, pa “Maratonci trče počasni krug”, Mjuzikl na muziku grupe Gvin itd, Mirela Trepanić okupila Rome i krenula u mukotrpan posao, napraviti komediju, oslikati romski život, njihovu pjesmu, njihov govor, ponašanje i njihove dobrote.

U pomoć su pristigli i predsjednik KUD-a “Adem Alić”Miralem Džaferović, prof, muzike Miralem Mejremić, koreograf Senad Grbešić, te već spomenuta Seada Delić, poznata modrna kreatorka u ulozi kostimografa.

Karte za sutrašnju premijeru su "planule", a prodaju se i za dvije reprize, 27.12. i 8.1. naredne godine.

Jedan od glumaca Ahmet Mehić, kaže da nema tremu, te da jedva čeka da “istrči” na pozornicu i da sa svojim Romima pokaže šta zna i umije. Obećao je samouvjereno da će se konačno razbiti sve predrasude u ovim ljudima, koji vole igru, pjesmu, veselje i svoj jezik.