KULTURA

Autor teksta Nejra Babić o "Jedvanosimsoboakalomistobo": Ideju o odlasku iz BiH sam odložila

Babić: Publiku treba radovati svaki odlazak u teatar ( S. Saletovic)

Piše: N. AJNADŽIĆ

12.1.2018

Predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo", koja je u oktobru premijerno izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), postigla je veliki uspjeh i na gotovo svakom igranju sala bude puna. 

Bavi se aktualnom temom odlaska mladih iz BiH, a tekst potpisuju Nejra Babić i Aleš Kurt, koji je i reditelj predstave.


Obradovati druge

- Poslije premijere dobila sam najljepšu čestitku od svog profesora Almira Imširevića, a to je da sam „naučila obradovati druge". Taj uspjeh mi znači toliko da shvatiš da ipak ima smisla baviti se onim što voliš, okružen ljudima koji isto tako vole i rade svoj posao, i da publika to uvijek na kraju prepozna. Jer trebao bi ih radovati svaki odlazak u teatar - kazala je Babić.

Ističe da je tekstu prethodila anketa u kojoj je 627 osoba odgovorilo na pitanje koja bi to sjećanja stavili u „kofer" i ponijeli sa sobom da sutra odlaze iz BiH.

- Opširnost i emotivnost koju smo dobili kao odgovore na pitanje bili su jasan dokaz kolika nas se ova tema zapravo tiče. S jedne strane, dobili smo poetične odgovore pune ljubavi prema domovini, a s druge ogorčenost i želju za odlaskom. Sve to je poslužilo kao inspiracija za nastanak teksta - rekla je Babić.

Dodala je da je to jedna od onih predstava za koju svaki gledalac može sam, iz vlastitog iskustva, dopisati bar još jednu scenu.

- Ali, na kraju je onakva kakva treba da bude, nepretenciozna u izrazu, zabavna iako se bavi posljedicama apsurdnosti društva u kojem živimo. Na činjenici da postoji publika koja tri mjeseca nakon premijere drugi put gleda predstavu zahvalna sam, prije svega, glumcima i njihovoj nevjerovatnoj energiji - govori Babić.

Negdje tamo

Smatra da su stanovnici BiH vrlo svjesni u kakvom okruženju žive.

- Postoje razni uzroci odlaska. Kao najčešći se navode loša ekonomska situacija, što, naravno, može biti jedan od razloga, ali mislim da nije osnovni. Nezadovoljstvo onim što smo postigli u životu i ideja da ćemo „negdje tamo" brže i lakše postići sve ono što nismo ovdje, jedna je od mogućih ideja zbog koje mladi napuštaju BiH. Brže i lakše nećemo sigurno. Želim da vjerujem da će oni koji se iskreno posvete onome što rade uspjeti bilo gdje. Naravno da sam poželjela otići, ali kada nađete sredinu u kojoj je inspirativno raditi, kao što sam je ja pronašla u SARTR-u, i pri tome radite svoj posao, ideju o odlasku odložite za kasnije - naglašava Babić.

Premijera "Narodne drame" 

Babić nam je kazala da trenutno radi na predstavi „Narodna drama" Olge Dimitrijević u režiji Bobana Skerlića, a da je premijera zakazana za 27. januar u SARTR-u, dok će reprizna igranja biti 28. i 31. januara.

- Tekst govori o ljubavi između dvije žene kao i slobodi vlastitog izbora. Zanimljiva poetika teksta zahtijeva i rad s kompozitorom, tako da je posebno inspirativno sarađivati s Irenom Popović-Dragović, pa se nadamo da će i publika uživati - ističe Babić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.