KULTURA

Kuća Ive Andrića u Herceg Novom trebala bi biti renovirana do juna

Avaz.ba

13.1.2018

Kuća Nobelovca Ive Andrića na Toploj u Herceg Novom trebala bi da za posjetioce biti otvorena 1. juna.

Idejno rješenje za preuređenje kuće trebalo bi da bude završeno u naredne dvije do tri sedmice. Nakon toga, rješenje će se predati Turističkoj organizaciji Herceg Novi, kabinetu predsjednika Opštine, te timu stručnih saradnika iz Beograda na odobrenje.

Kako je kazao v.d. direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Boro Lučić, planiranje i idejno rješenje trebalo bi da budu gotovi do 1. februara, a nakon odobrenja nadležnih u projektu, kreće se sa renoviranjem kuće i dvorišta.

- Prioritet je dvorište, jer je kuća mala i u njoj ne može nešto krupno da se radi, ali zato dvorište može da se preuredi tako da bude zaista sjedište kulture grada - dodao je on.

Unutrašnjost kuće bit će bez kapitalnih izmjena, a sve što je predviđeno trebalo bi da ''potvrdi'' prvobitni izgled enterijera, piše Radio Jadran.

- Neće se ići na ''dramatične'' poteze već će svi radovi biti prilagođavanje originalnom izgledu, po nacrtima koje smo mogli da nađemo u arhivima. Uz uređenje kupatila, gdje je više riječ o sanaciji - pojasnio je Lučić.

Podsjećanja radi, Opština Herceg Novi odlučila je da kuću na Toploj u kojoj je živio čuveni Nobelovac revitalizira kako bi dobila međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj.

Predstavnici Opštine su se početkom oktobra sastali sa ekspertskom grupom koja će raditi na projektu revitalizacije kuće.

Ranije je i iz TO HN rečeno da će značajan dio sredstava biti izdvojen za valorizaciju Andrićeve kuće iz fonda za valorizaciju kulturne baštine.

Za Andrićevu kuću Herceg fest je prije dvije godine izvršio dekaptaciju vode koja je bila u temeljima i podrumima. Obavljena su i geodetska premjeravanja, a njen đardin bio je u 2016. godini dio HFF-MFF za studentsku selekciju.

Sama kuća nikada nije doživjela obnovu, poslije višegodišnjeg zakupa i korištenja kao restoran.

Andrić je kuću u Njegoševoj ulici 65. sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda.

Nakon Andrićeve smrti, Opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, sa željom da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.