KULTURA

Zemaljski muzej BiH odlučio da donira vrijedne vitrine Muzeju Kaknja

Az. S.

7.2.2018

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj već duži period uspješno sarađuje s institucijama koje se bave zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa i muzejskom djelatnošću.

Uspostavljanje kontinuirane i konzistentne saradnje s muzejima iz drugih gradova, poput Sarajeva, Visokog, Zenice, Livna i drugih, doprinijelo je napretku kakanjskog Muzeja.

Kao najmlađem muzeju u BiH, "stariji" muzeji i institucije su se ponudile da pomognu donacijom publikacija i knjiga za stručnu muzejsku biblioteku, donacijom različitih eksponata za muzejske zbirke, pružanjem informacija i svih drugih vidova pomoći zarad što boljeg rada muzeja.

Još jedna vrijedna donacija stigla je u Muzej u Kaknju, ovaj put od  Zemaljskog muzeja BiH koji je odlučio da donira vrlo vrijedne vitrine koje služe za izlaganje eksponata.

Naime, Zemaljski muzej BiH dobio je vrijednu donaciju za nabavku novih vitrina, kao i kompletnu rekonstrukciju zgrade Zemaljskog muzeja, tako da su odlučili da vitrine koje više neće trebati doniraju institucijama koja za tim imaju potrebu.

- Našem muzeju će biti od koristi, budući da su vitrine funkcionalne i pružaju veću zaštitu eksponata. Vitrine su bile na Odjeljenju za arheologiju, Odsjek prahistorija, a služile su za izlaganje predmeta i eksponata. Riječ je o donaciji ukupno 15 vitrina koje će u narednom periodu biti transportovane u Kakanj - kazao je Aldin Šljivo. direktor JU KSC Kakanj. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.