KULTURA

Meliha Fazlić: Živjela sam punim plućima i uvijek planirala povratak

Fazlić: Prvu knjigu “The Other Side of My Pillow” objavila 2010. godine

Razgovarao: Fuad MUSTAFIĆ

11.2.2018

Zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina, i porodica Melihe Fazlić (39) napustila je opkoljeno Sarajevo i život započela u Los Anđelesu. Tada srednjoškolka, Fazlić je, istovremeno s đačkim obavezama, počela i da radi kako bi uštedjela nešto novca za fakultet, ali svakako i za skupi američki život. Iz ljubavi je počela da piše pa je 2010. godine objavila prvi roman “The Other Side of My Pillow”,  koji je veoma dobro bio prihvaćen.

Isti odgovor

Nakon 22 godine života u tuđini, odlučila je da se vrati u rodno Sarajevo. Nedavno je izdala novu knjigu “The End of The Circle”.

- Ove knjige samo su dio mog pisanog rada koji je do sada objavljen. Sa drugim piscima u Americi, objavila sam brojne slikovnice za djecu, na bosanskom i engleskom jeziku. Namjeravam da obje knjige prevedem na naš jezik, ali s obzirom na to da je to veoma zahtjevno, morat ću čekati pogodno vrijeme kako bih se tome više posvetila – kaže Fazlić.

U posljednjem romanu, koji je posvetila starijoj čitalačkoj publici, opisala je aktuelni globalni problem trgovine ljudima. Naravno, sve je to začinjeno finom ljubavnom pričom.

- Bosanskohercegovačke promocije za sada neće biti iz prostog razloga što je knjiga namijenjena isključivo za američko tržište - ističe Fazlić.

Kako nam je kazala, često je pitaju zbog čega je život u Americi zamijenila ovim, bosanskim. Skoro uvijek, kaže, ima isti odgovor.

- Mnogi maštaju o ljepšem životu negdje drugdje, ali ja iskreno mogu reći da sve zemlje na svijetu imaju svoje dobre i loše strane. Do nas je samo da izaberemo šta nam u životu predstavlja veću, a šta manju važnost. Mnogi žele napustiti BiH i ja ih u tome ne krivim. Za mene je to što sam prognana iz domovine, uvijek bilo samo privremeno, živjela sam punim plućima, ali sam uvijek planirala povratak – govori Fazlić.

Iako je na početku spisateljskog rada, kaže da nema književne uzore, jer je uglavnom zanimaju različite literatura i teme.

- Volim čitati raznovrsnu literaturu. Za mene je čitanje jedna od najvažnijih stvari koje čovjek sebi mora priuštiti ne samo zbog stjecanja znanja nego i zbog širenja ličnih viđenja i shvatanja – smatra Fazlić.

 Grafiti i otpad

Na kraju nam je priznala i da priprema još jedan zanimljiv projekt, koji je vezan za sarajevske grafite i otpad.

- Naši ljudi trebaju se početi ponašati isto onako kako to rade kad odu u neku drugu državu. Svoju domovinu trebamo početi da tretiramo drugačije. Jednostavno, pokušavam ljudima i kroz svoj primjer ukazati na ove probleme. Nadam se da ću s ovim uspjeti – dodala je Fazlić. 

Ne pišem da bih se obogatila

- Prva knjiga izdata je 2010. i, iako je pisana jezikom stranca, mnogo je dobro primljena u Americi. Moja srednja škola u Americi uzela je knjigu, koja je od tada na popisu lektira za učenike prvih razreda. Ima ratnu tematiku, ali je, u suštini, ljubavni roman. Kao i drugi mladi ljudi, ne pišem da bih se obogatila, ali se mogu pohvaliti da je tiraž od skoro 5.000 primjeraka rasprodan – kaže Fazlić.

Opuštam se uz muziku

- Pisanje je moj hobi pa se pisanju posvećujem uglavnom kad završim druge poslovne obaveze. Nakon dugog  radnog dana i briga oko kćerkice, najradije se opuštam uz muziku, a volim i prošetati Vilsonovim. No, sakupljam teme, a i inspiraciju za novu knjigu - dodaje Fazlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.