KULTURA

Ansambl "Seljo" počeo kampanju prijema članstva

Avaz.ba

12.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

„Dođi. Uživaj. Nauči. Putuj.“ slogan je čuvenog sarajevskog akademskog ansambla tradicionalnih igara i pjesama „Seljo“, koji pomjera granice u folkloristici već 69 godina. Ansambl trenutno vrši prijem novih članova, a svim zainteresiranim poručuju da se potrebno samo prijaviti i dolaziti redovno na probe, dodajući da članarina nije obavezna.


Mnogobrojna putovanja


- Nakon pripremnih proba i treninga, uz redovan i predan rad, možete biti sigurni da u toku akademske sezone već možete krenuti na putovanja sa nama, po BiH ili svijetu, stoga, prilikom učlanjivanja, potrebno je imati spreman i validan pasoš – pojasnio je pomoćnik direktora u AKCUS "Seljo" Sarajevo Kemal Borovac. 



Naglašava, da je "Seljo" jedina kuća u kojoj mladi mogu da iskažu svoje sposobnosti i napreduju, dakle, da imaju termine rada vježbanja, putovanja, a da pri tome ne trebaju plaćati članarinu jer se finansiraju na projektnoj osnovi i izdavanjem prostora. 


Borovac kaže da je važno doći, istrajati, a da studenti i srednjoškolci čine veći dio članstva, uz napomenu da su i svi ostali koji žele doći, dobrodošli. 


 - USA, Kina, Njemačka, Italija, Turska, Norveška, Albanija, Francuska, Poljska, Grčka, Makedonija, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bugarska, Švedska, Austrija, Španija, Švicarska, Mađarska, UK, Alžir, Tunis, Irak, Azerbejdžan, Libija, samo su neke od zemalja gdje se putovalo, u neke i po nekoliko puta. To su međunarodni festivali, sajmovi, koncertni nastupi, iskustva kakva se ne mogu opisati. Za redovan i predan rad, dobijete i više nego što očekujete, a sve to mogu potvrditi aktuelni članovi – istaknuo je on.


Napominje, da turneje na koje idu zapravo dođu kao turistička putovanja, a da se same probe sastoje od kondicionog treninga, gimnastičkih vježbi, savladavanja plesnih elementa i scenske kulture, kako bi doveli tijelo i duh u stanje maksimalne posvećenosti prezentiranju tradicije u plesu, pokretu i pjesmi. 


Kulturno nasljeđe 


Ansambl je osnovan je 1949. godine i najstariji je ansambl u AKCUS “Seljo”. Njeguje kulturno naslijeđe naroda BiH, kao i zemalja zapadnog Balkana, kroz prezentiranje narodnih plesova, pjesama, nošnji i običaja. U kreiranju imidža ansambla učestvuju eminentni etnokoreolozi, etnomuzikolozi, etnolozi, kompozitori i scenski umjetnici. Osvješćivanje BH građana i publike širom svijeta u vezi BH tradicijskog naslijeđa u plesu, pjesmi, igri, nošnji, jedan je od osnovnih zadataka ovog ansambla. Ansambl je gostovao u brojnim zemljama Evrope, Azije, Afrike i Sjeverne Amerike, gdje je dobivao brojne nagrade i priznanja na lokalnim i međunarodnim festivalima. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.