KULTURA

Priča o tri momka iz Živinica: Oni su zaslužni za RetnArt 75270

R. DŽEKO

15.2.2018

Prijatelji i istomišljenici Ajdin Mumo Mumić, Edin Bego Ademović i Ahmet Dado Nukić iz Živinica, pokrenuli su u svom gradu organizaciju RetnArt, te već u septembru prošle godine organizirali zapaženu izložbu likovnih radova mladih živiničkih slikara.

U organizaciji RetnArta, Mumić je zadužen za saradnju i odnos s drugim organizacijama i Općinom Živinice, Ademović za tehničku realizaciji zamisli, a Nukić za dizajnerske ideje ove organizacije.

Prekrečili stare grafite

Nedavno je ekipa RetnArta pozitivno iznenadila sugrađane, a posebno srednjoškolce, grafitom 4,5 x 3,5 dimenzija postavljenim na zid svlačionice sportske dvorane MSŠ-a. Prethodno su momci iz RetnArta, bez ičije pomoći, prekrečili zid u bijelu boju da bi potom uradili grafit.

- Primjetno je da su na grafitu stilski obrađene i dizajnirane konture našeg grada i uz to broj pošte naše općine 75270. Skupa samo, kao RetnArt, finasiralii nabavku boja, četki svih veličina, štampanje papira, ljepljive trake... - govori Dado, autor ovog grafita. 

Dado ima 27 godina, živio je u inozemstvu, i mada je imao primamljive ponude izvana, odlučio je da svoj život nastavi u svom gradu i posveti Živinicama.

- Pored ponuda za dobivanje radne vize u Njemačkoj i mogućnosti da odem i živim u Švicarskoj, ja sam se odlučio za život u Bosni. Samouki sam web-dizajner, a vjerujem dovoljno dobar da bi lako mogao notificirati svoje znanje, bilo gdje da sam, međutim, želim da ostanem u Bosni. Volim svoj grad i svoju zemlju u njoj žellim da borim za bolje sutra - kaže Dado.

Radi ono što ga ispunjava

Organizacija RetnArt naredne nedjelje planira u živiničkom „Pubu 80s“ organizirati druženje i promociju majica s ovim grafit-detaljom 75270.

Koliko je kao web-dizajner uspješan, Dado izdvaja web-logose Trkačko-rekreativnog kluba i Plesnog studija "Dina" iz Živinica i uspješne austrijske kompanije "No Kachi Wien", koje je već uradio, te dodaje nekoliko interesantnih kompanija iz Švicarske čije će logose u narednom periodu „uraditi“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.