KULTURA

Ruskinja Ekaterina Vareščagina: U Sarajevu sam stvorila porodicu

Vareščagina: Već dvanaest godina članica NPS-a ( M. Kadrić)

Piše: N. AJNADŽIĆ

22.2.2018

Balerina Ekaterina Vereščagina igra u gotovo svim baletnim predstava Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS). Prije dvanaest godina iz Rusije je došla u glavni grad Bosne i Hercegovine i ostala kao solista baleta NPS. 

Različite verzije

Preksinoć je iznova oduševila publiku, ovog puta igranjem Kraljice srca u predstavi „Alisa u zemlji čuda“.

- Kraljica srca nije jednostavna uloga. Nema mnogo vremena da se pokaže ta emocija i kakva je, ustvari, Kraljica. U vrlo kratkom periodu mora se sve pokazati, ko je ona, šta predstavlja i šta želi. To je zaista teško, zato je i zahtjevna uloga – govori Vareščagina.

Odigrala je i zapaženu rolu u „Krcku Oraščiću“, a Ekaterini nije bilo prvi put da pleše u ovoj predstavi.

- Igrala sam je i u Rusiji kada sam imala deset godina. Tu predstavu poznajem u nekoliko različitih postavki i verzija. Ova je drugačija. Ipak je svako gleda na svoj način i vidi ono što želi. Ima baš interesantnih djela i zamisli – govori balerina.

Život u Sarajevu joj se mnogo dopada. Njena majka živi u Rijeci već 20 godina te se Vareščagina prvo tamo zaposlila, ali, kaže, repertoar joj se nije svidio. Nakon toga bila je angažirana u Mariboru, ali samo mjesec.

Omiljena rola

- Onda mi se pružila prilika da radim u Sarajevu. Prihvatila sam je i došla 2006. godine. Otad sam solista baleta u NPS-u. Navikla sam se. Kada je dobro okruženje, sve je bolje. Ljudi su me odmah prihvatili, tako da nisam ni primijetila da su prošle tolike godine otkako sam ovdje. Nisam pomišljala da idem negdje, tu sam stvorila porodicu i dobila dijete. Udomaćila se, što se kaže – ističe Vareščagina.

Dodala je i da joj je omiljena uloga u predstavi „Plavo“, koja je premijerno izvedena 2008. godine.

Fali mi proljeće

Ekaterina nam je rekla da je privlači izrada ručnih radova. Osim toga, uživa u uzgajanju voća i povrća, ali i cvijeća. 

- Dosta stvari me privlači. Volim praviti frizure, šminkati, ali i kopati u bašti. Heklam, štrikam, vezem, sve pomalo. Zaista volim salate i zelenilo. Baš neki dan kolegici govorim koliko mi fale proljeće i salate jer zimi nema velikog izbora. Zaista volim razne salate, pa bolje je sam sebi uzgajati. Na proljeće će opet krenuti sadnja – kazala nam je Vareščagina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.