KULTURA

Edin Hurem: Animacija je rizičan posao u BiH

Hurem: Crtić se radi na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku

Piše: N. AJNADŽIĆ

22.2.2018

Mladi bh. autor Edin Hurem napravio je animirani film „Klemzy i prijatelji“ u domaćoj produkciji. Kako nam je rekao, crtani je namijenjen djeci do sedam godina i edukativnog je karaktera. 

Snažan utjecaj

- To je serijal kratkih crtanih filmova za djecu do sedam godina. Ima dvanaest kratkih epizoda koje u prosjeku traju dvije minute. Pod snažnim utjecajem crtanih uz koje sam odrastao osamdesetih i devedesetih, želio sam da i danas djeca imaju crtiće koje smo mi imali u djetinjstvu i da odrastaju uz neki naš lik. U realizaciji nisam sam, uz mene su i glumica Elma Juković i prijatelj Damir Bašić - govori Hurem.

Dodaje da se inače bavi animacijom, a da trenutno snimaju audio za prve epizode koje bi trebale biti prikazane iduće sedmice. Glavni likovi su Klemzy, veseli dječak s romobilom, i njegova dva najbolja druga, Silki, mirna i pametna patkica koja se boji vode, te majmun Tondo, koji je neustrašiv i vragolast.

- Također, u prvoj sezoni pojavljuju se Luna i mali vanzemaljac Klea s planete Damar. Nismo se ograničili samo na bh. tržište, a s obzirom na to da se crtić radi na tri jezika, bosanskom, engleskom i njemačkom, planiramo ga pustiti preko našeg YouTube kanala. Onda ćemo vidjeti za TV distribuciju – ističe Hurem.

Mnogo truda

Baviti se animacijom i prodajom samog proizvoda u BiH je, kaže, rizičan posao.

- To je skup posao za naš standard. S tim se susrećemo i sada na ovom projektu. Mnogo vremena i truda oduzima ovaj projekt, ali se nadamo da će na kraju biti uspješan, što je i krajnji cilj kampanje – kazao je Hurem.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.