KULTURA

Riad Ljutović: Kako sam postao reditelj

E. BAKIĆ

22.2.2018

Predstava „Lakonoga u čarobnoj šumi“ u režiji Riada Ljutovića trebala bi premijerno biti izvedena 6. aprila u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.

S obzirom na to da je mlađu publiku već oduševio komadom „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“, Ljutović i ovog puta očekuje pozitivne kritike.

- Za predstavu, osim režije, potpisujem i adaptaciju. Uglavnom to jeste priča o maloj Lakonogoj, koja se izgubi u čarobnoj šumi. Ustvari, to je priča o drugarstvu. Predstava treba da izazove empatiju kod djece i važnost pravog druga te, naravno, da educira djecu - kaže Ljutović.

Kada se počeo baviti režijom, ističe, nije mogao ni sanjati da će publika njegove komade tako dobro prihvatiti.

- Predstava „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“ doživjela je da se iz foajea pozorišta, gdje je igrana, prebaci na veliku scenu, jer je svi žele gledati i jedva čekaju novo izvođenje. Mislim da moje iskustvo kao glumca, koreografa, kostimografa, kad objedinim u jedan projekt, daje rezultat magičnog proizvoda. A ostati veliko dijete i poštovati djecu i njihovu inteligenciju je vrlo važno jer oni će samo iskreno srcem da vas nagrade aplauzom. Postao sam jedan od omiljenih reditelja za djecu, prilaze mi i govore: „Vi ste moj najdraži reditelj.“ To u meni, nekako, uvijek izazove emociju da bih svaki put skoro zaplakao od sreće jer znam da je to iskreno – navodi Ljutović.

Glumački trio

- Glumci koji igraju su zaista sjajan trio - Armin Omerović u ulozi Lisca Dugonje, Andrea Aković je Lakonoga i mladi Filip Radovanović pauk Pepe. Ranije smo sarađivali i kod njih mnogo cijenim rad i disciplinu. Ovo troje glumaca je pun pogodak, jer ne samo da moraju da glume već i da pjevaju i plešu u isto vrijeme. Ovo će biti prva muzička basna u kojoj će uživati djeca, ali i odrasli – poručuje Ljutović.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.