KULTURA

Indira Kučuk-Sorguč za Avaz.ba: Aferim našoj ludosti!

A. Kuburović

Piše: M. ČAUŠEVIĆ

9.3.2018

Bosanskohercegovačka književnica Indira Kučuk-Sorguč, popularna "Mahaluša" poznata po svom britkom peru, osvrnula se na jučer slavljeni Dan žena i za Avaz.ba otkrila zašto se taj datum u njenom kalendaru ne crveni i zašto taj dan ne predstavlja nju kao ženu. 

- Duša me moja zaboli kad vidim da cvjetnog ćilima više nema na našim šetnicama, da su najbolje oprave pohranjene negdje na zadnji ofinger u ormaru i da je sretnoj Bosanki danas od jučerašnje trleme i prvog preskočenog spremanja ručka današnji zagorio. Lahko se naviknut’ na dobro. Vazda je bilo lakše s "drine" na "marlboro", nego s "marlbora" na "drinu"! Taj je sretni dan - taj bajni i sjajni 8. mart prošao, pa sretne hanume bahuljaju u mjestu kao mamurni dječaci nakon svog prvog velikog pijanstva, čekajući da neko tamo treći, neke tamo vrišteće feministice riješe njihova prava na porodiljsku naknadu, na zaštićeni status domaćice, na jednaku plaću, na sigurnu kuću…, na…, nanana…. - priča Indira i dodaje kako je 9. mart, ipak, njen draži datum.

Uvijek više cijeni djela, nego riječi, a tog 8. marta mnogo se kaže.

- Samo jedan dan opsjene dovoljno je ženi da narednih 364/5 vuče, tegli, riba, pere i puši! Aferim našoj ludosti! I sve dok bude 8. marta, znajte da je žena ne nagrađena, nego nagrđena. A i neka je! Nikad više nije bilo onih koji se zalažu za njena prava, raznih NGO uhljeba, gender gnjavatora/ica, jalovih diskutanata i prodavača takozvanih rodnih prava koji maste brke nezarađenim tuđim parama i kažnjavaju za jednu nepromišljenu riječ, ali zato im silovatelji, gazde mobingaši, tate koje uredno ne plaćaju alimentaciju i ini šovinisti na djelu, prolaze kao južni vjetrovi! Važno je deklamovati, a ne raditi! - iskreno će Kučuk-Sorguč.

Sve se nešto misli jesu li ti toliki udruženi aktivisti jučer pokucali na vrata neke ugrožene žene i konkretno joj pomogli. 

- Je li ijedna ta kreštalica od aktivistkinje, koja se zalaže da majke i nemajke imaju isti tretman, izvadila lovu iz svog džepa (a našeg budžeta, op.a.) i platila toj jednoj nerotkinji s razlogom vještačku oplodnju? Ili se izborila da imaju pravo do deset puta da im država to isfinansira? Je li kakva sirotica koju muž ugnjetava progledala od njegovih modrica pošto su čelične žene udružene u razne pokrete stale ispred njega i zaštitile je svojim 'rodnim' prsima! Djela nam trebaju, a ne riječi. I to baš ovakva djela kojim 365 dana u godini žena pokazuje da je nadčovjek. Zato volim 9. mart, jer ništa ni od koga ne očekujem. Pa ni od vlastitog muža! - zaključila je Kučuk-Sorguč u razgovoru za Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.