KULTURA

100 godina od objavljivanja Andrićevog prvjenca "Ex ponto"

U travničkom Zavičajnom muzeju pripremili videoprezentaciju

K. K.

13.3.2018

U Travniku danas, na dan kada je 1975. godine umro jedini književni nobelovac s prostora bivše Jugoslavije Ivo Andrić, počinje obilježavanje velikog jubileja, 100 godina od objavljivanja njegove prve knjige "Ex ponto".

- Prije 100 godina u Zagrebu je Andrić objavio svoju zbirku poezije kojoj je dao naziv „Ex ponto“. To će biti njegov prvjenac koji će ga uvesti u svijet književnosti, a on će s njom nastupiti kao pjesnik. Zanimljivo je da Andrić kasnije nikad nije dozvolio objavu novih izdanja svog prvjenca, jer ga je smatrao svojim neuspjelim, mladalačkim pokušajem pisanja poezije. Danas, kada nakon 100 godina otvorite tu knjigu, vidite da je to vrhunska poezija u prozi – govori nam kustos Zavičajnog muzeja Travnik Enes Škrgo.

Muzej, u čijem je sastavu i Memorijalni muzej "Rodna kuća Ive Andrića", obilježava ovaj jubilej videoprezentacijom kojom će, kako je naveo Škrgo, nastojati ispričati vizuelnu priču o nastanku "Ex ponta", ali i životu Ive Andrića u godinama kada je stvarano to djelo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.