KULTURA

Baletna predstava ''Alisa u zemlji čuda'' u Narodnom pozorištu Sarajevo

NPS

14.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras, 14.3.2018., s početkom u 19.30 sati, solisti i ansambl Baleta NPS izvest će balet ''Alisa u zemlji čuda''  u koreografiji i režiji Aleksandra Ilića, na muziku Darje Janošević. 

Čudesno putovanje kroz snove

Naslov ''Alisa u zemlji čuda'' obećava čudesno putovanje kroz snove, dopuštajući nam da se prepustimo mašti u neobičnom svijetu u kojem vlada zakon iracionalnog, gdje možemo doživjeti događaje u kojima iskušavamo svoje želje, stremljenja i prevazilazimo prepreke. 

O predstavi koju je pripremao s Baletom Narodnog pozorišta u Sarajevu koreograf Aleksandar Ilić rekao je: 

- Odlučujući se da u govor tijela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Luis Kerol (Lewis Carroll) svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama. Zagonetkama koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete. Vješti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vješto ih mrsi u vođenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvotkinja, Kuvarica, Kraljica, Lažna kornjača..., a prije svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premaleni, a neprestano nedohvatljiv, čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta.

Divna nevjerovatna bajka, naizgled... 

A kada veliki majstor manipulacije razmrsi konce, postaje jasno da ništa nije slučajno i izmišljeno, već je odjenuto u drugo životno ruho s namjerom, ne samo da zabavi nego i poruči: tražite hrabro, uporno i neprestano zapitano i naći ćete svoj zlatni ključ za čudesni vrt života, i maštajte, to je snaga vječne mladosti.

Kuis Kerol je čudesnom moći svoje mašte, humorom, izvrnutom naopačke logikom postavio jednačinu: je li dva plus dva uvijek i nepobitno četiri. 

Kao profesor matematike i logike, kao rasni pisac, zna da ni u šta ne treba sumnjati nepogovorno jer u matematičkoj teoriji dva plus dva ne moraju uvijek biti četiri, kao što se dvije paralelne prave susreću i sijeku negdje u beskraju. Vjerujte i snovi i java nekad i negdje susreću se i spoje.

Vjerujte u snove, maštajte, a prije svega živite, to je skrivena ideja ove igrarije za djecu i odrasle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.