PREDSTAVE

''Derviš i smrt'' splitskog baleta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

NPS

15.3.2018

U trenutno najgledanijem baletu ''Derviš i smrt'' koreografa Igora Kirova, koji nam dolazi iz Hrvatske, u izvedbi solista i ansambla Baleta HNK Split, sarajevska publika imat će priliku uživati 17. marta, kad će predstava biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta, a u sklopu festivala Sarajevska zima. 

Predstava počinje u 19.30 sati.   

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf Igor Kirov, od 2016. umjetnički direktor Baleta HNK Split, inspiraciju za svoju novu predstavu našao je u bogatom književnom djelu istoimenog romana Meše Selimovića. Njegova koreografija pokušaj je prodiranja u podsvjesno, traganje za ljudskom biti, suočavanje s vlastitom dušom i njenim oslobađanjem.

Nagrađivani makedonski teatrolog, dramaturg i književnik značajnog i opsežnog opusa, libretist Sašo Dimoski, narativnu Selimovićevu teksturu reorganizirao je u devet cjelina, arhetipskih putovanja duše i tijela – od vlastitog pakla, preko vlastitog čistilišta, do vlastitog, intimnog raja. 

Glavna se dramaturška intervencija u odnosu na Selimovićev roman odnosi na uvođenje lika duše samoga protagonista, derviša Ahmeda Nurudina, na kojoj se izgrađuju međusobni odnosi svih likova u libretu ovog savremenog baleta.

Originalnu muziku potpisuje Goran Bojčevski, koja doprinosi dramatičnosti i stvaranju posebne energije tokom izvedbe, a ostatak autorskog tima predstave čine Aleksandar Nošpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa i modnih dizajnera, te scenograf Slaven Raos. Imaginativna likovnost doprinosi posebnosti atmosfere ovog baleta.

Veliki interes publike vlada za ovu predstavu. Balet ''Derviš i smrt'', praizveden na 63. Splitskom ljetu i ispraćen je ovacijama publike, i danas na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog pozorišta za ovu predstavu traži se karta više.

- Priča Derviša je poznata na ovim prostorima i bliska je ljudima. Derviš je simbol duše koja transcendira sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru - istakao je autor.

Ne propustite ovaj pozorišni spektakl , a ulaznice za ovu predstavu možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.