UMJETNOST

Glumci poručili: Zaštitimo prava koja nam pripadaju

Održana i prezentacija o zaštiti prava glumaca

F. M.

24.3.2018

Članovi Skupštine Udruženja glumaca danas su u Pozorištu mladih u Sarajevu održali sastanak čiji je glavni cilj bio pokretanje rada ovog udruženja.

Prema riječima Senada Bašića, predsjednika Skupštine, Udruženje glumaca formirano je još 2002. godine, međutim, gotovo ništa se od tada nije uradilo da bi se zaštitila prava glumačkih radnika.  

- Na ovaj način pokušavamo da revitaliziramo Udruženje glumaca, koje trenutno broji oko 40 članova. Taj broj je sigurno veći, jer je prošlo 16 godina otkako smo formirani i mnogo mladih glumaca smo u međuvremenu dobili. Također, doneseni su i određeni zakoni, a naš je cilj da donesemo i strategiju da bismo uspjeli implementirati donesene odredbe. Krajnje je vrijeme da se organiziramo i zaštitimo svoja prava koja nam po zakonu pripadaju – istakao je Bašić.

Sastanku je prisustvovao i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, koji je kolegama dao punu podršku u ostvarivanju njihovih prava.

- Trebamo se svi zajedno organizirati i u članstvo primiti i kolege iz svih dijelova BiH. Potrebno je u što skorijem periodu djelovati na sistem da bismo promijenili trenutne odredbe Zakona o autorskim i srodnim pravima. Glumci zaslužuju da budu na istom nivou kao i izvođači, kompozitori, režiser... – rekao je Kurić.

Na kraju sastanka održana je i kratka prezentacija i predavanje o zaštiti prava glumaca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.