KUĆNI LJUBIMCI

OPREZ Igra je važna za mačke, ali igračke mogu biti opasne

Savjeti za vlasnike

Autor:(Dž. Č.)

2.12.2015

Mačke imaju prirodnu razigranost koja je prosto neodoljiva. Ako im ne date igračke da se igraju, bit će im dosadno i bit će nervozne. Ili će one same pronaći način da se zabave, a tada vam mogu napraviti prilično veliki nered. Međutim, kada dajemo macama igračke moramo biti svjesni opasnosti koje one mogu izazvati, prenosi portal Kućni-ljubimci.

Opasnost od gušenja

Neke igračke koje su macama privlačne, znaju biti jako štetne po njihovo zdravlje. Na primjer, konci, klupka i trake. Iako su to klasične igačke za macu i predstavljaju pravo uživanje za gledanje, one mogu izazvati određene probleme.  Maca može da se zapetlja u pletivo i tako uguši. Također, plastične kese isto mogu da izazovu gušenje.  Kada se radi o predivu, najveći problem predstavljat će ukoliko ga mačka proguta. Ako vidite da je maca progutala i ako primjetite da pokušava da izbaci pletivo kroz rektum, ne pokušavajte da ga izvučete vani, jer bi to moglo izazvati fatalnu štetu u crijevima. U ovakvim situacijama mačku odmah odvedite veterinaru. Opasnost od gušenja može izazvati i gutanje perja, malih loptica,  gumica i sl.

Činjenica da ste igračku za macu kupili u pet šopu ne znači da je ona sigurna. Te iste igračke mogu predstavljati opasnost za mačku ukoliko se slome. Najbolje je da, prije nego što maci date da se igra igračkama, uklonite plastične dijelove, perje i druge stvari koje mačka može da proguta.

Energetski izlaz

Iako igračke mogu biti opasne, za macu je igranje važan faktor u životu. Mačke su mesožderi i kada žive u divljini one moraju da budu predatori. Tako im je jednostavno zapisano u genetkom kodu. Svi vi koji ste od mace ponekad dobili na poklon miša to već dobro znate. Za mačku sa viškom predatorkog instikta igranje može da bude energetski izlaz. A osim toga ono podstiče na vježbu, što je jako važno za gojazne mace.

Potrudite se da vašoj maci uvijek obezbijedite dovoljno prostora i sigurnih igračaka za zabavu. Svakako jedna od idealnih igračaka jeste papirna kesa, kojoj ste najprije otklonili ručke, jer mace ponekada znaju da se zaglave u ručke i eto panike.

Naravno, ne treba da budete paranoični zbog ovih upozorenja. Većina mačaka se igra sa raznim igračkama i nikada se ne povrijedi. Ono što je najvažnije jeste da pažljivo provjerite igračke i nadgledate vašu mačku kada se igra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.