KUĆNI LJUBIMCI

Sve što ste ikada htjeli znati o ponašanju vašeg psa

Avaz.ba

25.8.2017

Nije toliko komplikovano razumjeti šta vam vaš dlakavi ljubimac pokušava reći ako pratite njegovo ponašanje i izraze lica.

Psi rade isto to, posmatraju vlasnike i po izrazu, boji glasa i ostalom zaključuju kakve su volje, hoće li možda dobiti poslasticu, ići u šetnju, da li su nešto skrivili.

Posmatrajte svog psa i po ovih deset znakova prepoznajte šta mu je na pameti.

Velike "štenac" oči

Ovakav izraz lica, sa širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, se može nazvati klasikom, jer ga psi uvijek koriste kada nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

Sličnu metodu koriste i mala djeca kada pokušavaju nešto dobiti - rašire oči koliko god mogu ne bi li bili što umiljatiji.

Ide za vama svuda, pa i u WC

Mnogi psi prate vlasnika i dok obavlja nuždu. Ako vrata WC-a nisu zatvorena, pas će sjesti pored njega, gledati ga i čekati da završi - sasvim opušten.

Po riječima veterinara, to rade jer instinktivno osjećaju da trebaju slijediti vlasnika, odnosno raditi sve što radi porodica.

Donosi male poklone 

Na primjer, u zubima će vam donijeti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podijeliti osjećaj radosti sa vlasnicima. 

Ako lopticu ignorišete, mislit će kako vam se poklon ne sviđa, pa će vam ponuditi drugu svoju igračku - preslatko.

Želi maženje nakon obroka

Psi se tada osjećaju jako zadovoljno i ugodno jer su im stomačići puni, na toplom su, okruženi porodicom. To pokazuju na način da se žele maziti sa vama, pa čak i kada možda niste raspoloženi, oni će vam gurati glavu u krilo i strpljivo čekati. Kada žele maženje znaju se i "baciti" i čekati češkanje po trbuhu.


Liže vas po licu

To može biti po licu ili po nekom drugom dijelu tijela, a psi na ovaj način pokazuju da su pokorni vlasniku, tako umanjuju svoj osjećaj stresa i izražavaju ljubav.

Skače kada dođete kući

Čak i prije nego što uđe u kuću, pas će prepoznati znakove da mu se vlasnik vraća kući, možda po zvuku automobila, škripanju vrata na dvorištu itd., i tada počinje veselo, pomalo haotično skakanje i jurišanje po kući - koje možemo nazvati i plesom velike sreće.

Na taj način poručuju "Nedostajao si mi i jako sam sretan što si se vratio".

Tješi vas kada ste tužni

Psi jako dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osjećaju tužno. Oni jako dobro čitaju govor tijela.

U takvim situacijama će pokušati utješiti vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanje na njegovim nogama. 

Šta god radio bit će pažljiv i ne previše nametljiv.


Ušunja se u vaš krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsretniji na svijetu da može spavati sa svojim vlasnikom na krevetu, zalijepljen za njega, kao u čoporu. 

To je razlog zašto se znaju ušunjati u krevet i kad znaju da ne smiju - isplati se rizikovati za nekoliko trenutaka uživanja.

Osim toga, i psi vole imati nešto mekano pod guzom.

Podiže šapu i gleda vas

To znači da je jako raspoložen za igru ili da je gladan i bio bi presretan na nekom zalogaju. Ponekad to čine i kad vide nešto zanimljivo u svom okruženju.

Naslanja se na vas

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da i on traži malo ljubavi, nježnosti i zagrljaja. 

Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmjerena ka njima. Tada se gotovo rastapaju od miline, otkriva animalchannel.co.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.