(Foto: Agencije)

Kako da pas ne laje noću: Naučite svog ljubimca kako da se ponaša

Avaz.ba
13.09.2017 18:03
A
A
A

Ništa ne može da uništi miran san kao pas koji neprestano laje noću. Srećom, postoji rješenje.

1. Saznajte zašto laje

Pratite gdje i kad vaš pas počinje da laje. Da li je to u danima kada ste promijenili nešto u njegovoj dnevnoj rutini? Da li je išao u šetnju? Psi najčešće laju zbog dosade, straha, pažnje ili zdravstvenog stanja.

2. Otjerajte dosadu

Psi često laju iz dosade, a uzrok tome može biti nedostatak interakcije, vježbanja ili mentalne stimulacije. Ako ostavljate svog ljubimca samog preko dana, budite sigurni da će on tražiti svu vašu pažnju čim stignete kući. To može biti naporno kad poslije posla želite da se opustite, a vaš pas je postao hiperaktivan. Vjerovatno je spavao cijelog dana. Smislite rutinu koja se uklapa u vaš životni stil, ali i način da svog mezimca aktivirate fizički i psihički.

3. Fizička aktivnost

Duga šetnja će najbolje izmoriti vašeg psa i time osigurati i vama i njemu lijep san. Ako ne možete da ga prošetate, onda se fokusirajte na bacanje loptice, koju će vam donositi. Psi koji ne vježbaju postaji tužni i depresivni ili anksiozno laju.

4. Psihička stimulacija

Kako je akcenat uvijek na vježbanju, ponekad se zaboravi na psihičku stimulaciju, koja je psima podjednako potrebna. Probajte sa sakrivanjem igračaka i usmjeravajte psa gdje da ih traži. Kada učinite sve da vaš pas bude fizički i mentalno aktivan, omogućit ćete mu odmor tokom noći i sigurno neće biti lajanja.

5. Prevazilaženje strahova

Neki psi mogu postati nervozni ili plašljivi iz različitih razloga. Noćni lavež se dešava kada je pas asocijalan. Ovo u ljubimcu može prouzrokovati strah od ljudi, objekata i drugih životinja. Ovo se može riješiti izlaganjem životinje okruženju izvan dvorišta. Psi se moraju socijalizirati, ne samo sa drugim ljudima i životinjama već i sa okolinom. Poenta je da se pas osjeća sigurno i da zna svoju ulogu u porodici.

6. Da li laje kada traži nešto?

Psi posmatraju vlasnike i poznaju njihovu rutinu. Često laju kada su uzbuđeni. Ako imate večernju rutinsku šetnju, oni će lajati kada vas primjete kako idete ka vratima u to doba. Ako se smjestite u krevet i pas laje na vas dok ne ustanete da mu date poslasticu, da ga pomazite ili ga pustite napolje, on će naučiti da ponavlja to ponašanje. Najbolji način da spriječite lajanje jeste ignoriranje, a kada prestane, nagradite ga poslasticom. Pas će u početku prestajati sa lajanjem na nekoliko sekundi, ali vremenom će se to pretvoriti u tišinu. Kada se nagradi ponašanje psa, ono će se ponoviti. Poenta je da vremenom prekinete sa nagradom.

7. Proverite zdravlje psa

Lajanje može biti način izražavanja bola ili drugog zdravstvenog problema, a možda je i od starosti. Prekomjerno lajanje može izazvati bilo koja bolest ili stanje zvano sindrom kognitivne disfunkcije. Ako smatrate da je to uzrok lajanja, odvedite psa veterinaru.