LJEPOTA I MODA

Pogledajte kako je nastala crvena podloga na Louboutin cipelama

Avaz.ba

23.8.2017

Zbog nebesko visokih potpetica seksi cipele sa crvenom podlogom Christian Louboutina najpoželjnije su cipele svih vremena.

Podloga njegovih cipela je crvena od 1993. godine, a kao inspiracija Louboutinu je poslužio, vjerovali ili ne, lak za nokte.

Louboutin je počeo da skicira cipele još kao tinejdžer, a prvi posao dobio je u jednom kabareu kao kostimograf. 

Modni kritičari smatraju da je to razlog njegove opsesije visokim potpeticama.

Louboutin je cipele dizajnirao za poznate brendove poput Chanela, Yves Saint Laurenta i Maud Frizona, a prvi salon otvorio je 1991. godine.


Na ideju je došao slučajno nakon što je vidio crveni lak za nokte svoje asistentkinje. Obojio je crnu podlogu kako bi vidio kakav će biti rezultat, a zatim je odlučio da sve cipele podcrta crvenom bojom. Ostalo je historija.

Znamenite “lubutenke” danas krase noge brojnih slavnih dama, a još više njihove ormare. 

Ipak, nije mali broj žena koje se žale da im je naporno da hodaju u Louboutenovim prelijepim modelima sa crvenim đonovima, na tankim štiklama visokim između 12 i 16 centimetara.

- Ako ne mogu da koračaju u njima, ne moraju da ih nose. Štikle su bolno zadovoljstvo, i ja nimalo ne saosjećam sa onim ženama koje se žale na njih. Ako neke od njih hodanje na mojim visokim potpeticama doživljavaju kao kvazimazohističko iskustvo, treba da ih bace. Moj moto je: “Uzmi ili ostavi! - kazao je jednom slavni dizajner.

Loubouten kaže da ima stotinjak pari svojih cipela, ali da mu se često dešava da kad treba da izađe, shvati da jednostavno nema šta da obuje. 

Novac sigurno nije razlog zašto je tako, jer godišnje proda oko 700.000 pari cipela. Vrijednost njegove modne imperije mjeri se milijardama, a sigurno ne bi uspio da nije beskompromisan kad su u pitanju cijene i kvalitet.

Njegove cipele inače koštaju između 500 i 4.645 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.