LJEPOTA I MODA

Otkrivena tajna, evo zašto se Francuskinje ne debljaju

( Ilustracija)

Avaz.ba

30.8.2017

Elisa Goldenberg (Elissa), novinarka portala mindbodygreen, prije četiri godine preselila se u Pariz pa je podijelila s čitaocima tajne lijepe linije, koja krasi žene iz Francuske već decenijama.   

- Već nakon kratkog vremena mog boravka u Parizu, shvatila sam da stil života koji sam imala nije održiv - ili dobar za širinu mog struka. Ali, nisam znala kako to promijeniti. Živjela sam kao lokalac, zar ne? Činilo se da žene iz Pariza, s kojima sam svakodnevno provodila vrijeme, bez ikakvog truda održavaju besprijekornu liniju, predivnu kožu i seksepil. Ipak, nikada nisam vidjela da je iko od njih pod stresom zbog toga hoće li stići na popodnevni trening ili da isprobavaju novu dijetu ili nekakav detoks. Bila sam zaintrigirana koja je njihova tajna - piše Goldenberg.

Za Francuskinje je ključna umjerenost

Iako je francuska kuhinja poznata po svojim kremastim umacima, sirevima, dekadentnim desertima i divnim vinima, Francuzi ne jedu stalno takvu hranu. A kada je jedu, jedu male porcije, dovoljne da zadovolje želju. Ista tako, žene iz Francuske sebi ponekad priušte neku slasticu.

One jedu pravu hranu

Rijetko ćete u francuskim trgovinama pronaći nemasnu ili dijetalnu hranu. Francuzi preferiraju punomasnu hranu, maslac, vrhnje, sve vrste sireva i dobar komad mesa. Ali to ima smisla, jer neobrađena hrana ima puni okus i zadovoljavajuća je, pa se i manje pojede za obrok. Ovako Francuskinje održavaju svoje zdravlje, među njima se rijetko vidi da neko ima "potrebu" za slatkim ili masnim, a obroci se sastoje od hrane koja nije procesuirana. 

Obrok služi za odmor i uživanje u društvu porodice i prijatelja

Rijetko ćete vidjeti Francuze da jedu brzu hranu, njima je ručak kao gozba. U hrani se polako uživa, a vrijeme se koristi kako bi se socijalizirali i odmorili. Porodični ručak nije samo hrana za tijelo, nego i za dušu i um. Tipični francuski obrok traje nekoliko sati i uključuje žive razgovore i debate.


Francuskinje se fokusiraju na užitak  

Jedna od ključnih stvari u zdravom životu žena u Francuskoj je i fokus na užitak, u svemu što radite, pa tako i u hrani. Filozofija je jednostavna - ako jedeš nešto što te ne zadovoljava, nije fino ili dovoljno, nije dobar obrok. Treba jesti hranu koja će ostaviti iza sebe osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. A sve se svodi na ravnotežu. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.