LJEPOTA I MODA

Imate crvenu kosu? Evo kako da vam boja potraje!

Ilustracija

Avaz.ba

4.9.2017

Među svim nijansama boja za kosu, crvena je apsolutno najzahtjevnija za održavanje. Naime, molekule crvene boje su veće od molekula ostalih boja, zbog čega teže prodiru u samu vlas, a kada jednom i postignete željenu nijansu, ona će se veoma brzo isprati i izblijedjeti. 

Maštate li o bogatoj boji kose, evo kako ćete ju održati maksimalno postojanom!

1. Nemojte prati kosu barem 48 sati nakon bojenja. Obično se preporučuje kosu ne prati 24 sata nakon bojenja, ali kod crvene kose važno je da ju pustite još duže.

2. Boju isperite hladnom vodom. Tokom prvog pranja nakon bojenja, kosu ispirite hladnom vodom kako biste zadržali što više boje jer topla voda brže ispire boju.

3. Koristite šampone bez sulfata. Svaki šampon koji se jako pjeni upravo zahvaljujući sulfatima, kreiran je kako bi se što učinkovitije riješio nečistoća i masnoće, no jednako se uspješno rješava i vaše boje. Birajte šampone i regeneratore bez sulfata i općenito birajte one koji se minimalno pjene.

4. Izbjegavajte vodu. Znamo da zvuči poražavajuće, no jedno je istraživanje otkrilo kako je samo voda dovoljna da ispere čak 80% boje. Stoga izbjegavajte bazene, plažu, kao i prečesto pranje kose, a posebice kada ste svježe obojani.

5. Izbjegavajte sunce. Dugotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti može uništiti najljepšu boju koju su pažljivo stvorili vrhunski frizeri. Ako možete, izbjegavajte sunce, obavezno nanosite sprej za zaštitu kose od sunca te nosite kape i šešire kad god imate priliku.

6. Isprobajte šampon za suho pranje. Već smo spomenuli izbjegavanje vode, a to podrazumijeva i prečesto pranje. No evo jedne tajne - ovisnici o bojama za kosu ne peru kosu svaki dan. Neki ju peru svakih 4-7 dana, ovisno o tome koliko im se brzo masti. A za one dane između pranja odlično rješenje je šampon za suho pranje.

7. Isprobajte proizvode za obnavljanje boje. Paleta proizvoda je doista široka - od pjena, šampona u boji do maski koje ujedno obnavljaju boju i njeguju kosu. Iako efekt nije isti kao kada ste svježe obojani, značajno popravi situaciju u svim onim danima kada vam je prerano ponovno se bojati, a boja više jednostavno nije onoliko atraktivna kao prije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.