(Foto: Ilustracija)

Mali trikovi: Za lijepu kosu koristite ocat umjesto šampona

Avaz.ba
11.09.2017 20:42
A
A
A

U djelotvornost jabučnog octa klele su se vaš majke i nane, a sada je i dokazano da vašu kosu može učiniti čišćom i sjajnijom.

1. Čišća kosa

Jedna od prednosti jabučnog octa jest da on uklanja ostatke proizvoda, koji vam se nakupljaju na tjemenu. Običnu bocu za sprej napunite s 3kašike octa i jednom čašom vode, a zatim smjesu poprskajte po tjemenu, dobro umasirajte te ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite kao inače.

2. Uklanjanje peruti

Uz pomoć iste ove mješavine, možete se i učinkovito riješiti peruti, jer ocat ima antibakterijska svojstva, zahvaljujući svojoj kiselosti. Smjesu koristite 1-2 puta sedmično.

3. Sjajnija kosa

Kiselost octa ima još nekoliko prednosti: ona pomaže uravnotežiti pH kose i vlasišta, bez isušivanja. Uz to, ocat ima sposobnost otapanja sloja kamenca iz vode na vašoj kosi, koji se prima na nju, iako to ne primjećujete.

4. Mekša kosa

Prirodne kiseline iz octa zaglađuju rupe i praznine na vašim vlasima, čineći ju svilenkasto mekom na dodir.

Ako temeljito isperete kosu, miris octa trebao bi nestati. No, ako vam njegov intenzivni miris nepodnošljivo smeta, u mješavinu vode i octa stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.