LJEPOTA I MODA

Kupus dijeta: Koliko je stvarno efikasna?

( Ilusatracija)

Avaz.ba

13.9.2017

Kupus dijeta je poznata zbog toga što obećava da ćemo izgubiti i do pet kilograma za samo sedmicu dana, ali i tvrdnje da nikada nećemo biti gladni dok je se pridržavamo.

Jedna žena odlučila je da provjeri sve ove tvrdnje i sedmicu bude na ovoj dijeti.

Kako bi njeni rezultati bili što vjerniji istini, ona za ovo vrijeme nije mijenjala svoje navike ili bilo koji dio života koji bi mogao da utiče na gubljenje težine.

Evo šta je sve otkrila:

Dan 1

Napravila sam dovoljno supe od kupusa za cijelu sedmicu. Supa za ručak i supa za večeru. Iz nekog razloga, cijeli dan nisam osjetila glad.

Dan 2

Sudeći po dijeti, danas smijem da pojedem i jedan pečeni krompir.

Napravila sam grešku i jela hladnu supu. Jedan tanjir mi je bio sasvim dovoljan, valjda zbog ukusa hladne supe od kupusa. Da li je znak dobre dijete to što zbog nje ne želite još jednu porciju?

Ipak, pečeni krompir za večeru je bio prava stvar.

Dan 3

Dijeta mi danas dozvoljava da jedem i voće i povrće. Danas sam već počela da osjećam glad - valjda zbog silne jurnjave na poslu zbog koje sam gubila energiju.

Sirovo voće i povrće su odlični kao grickalice, ali ne pružaju osjećaj sitosti kao pravi obrok.

Dan 4

Danas sam smjela da jedem i banane. Sudeći po dijeti, Kalijum u bananama bi trebalo da ublaži želju za slatkišima. Nakon šejka od banana koji sam napravila za večeru, u krevet odlazim sita.

Dan 5

Dijeta kaže da petog dana smijem da jedem supu, govedinu i mnogo paradajza. Tačnije, čak pola kile mesa. Ali nisam mogla da pojedem toliku količinu za jedan obrok. Nakon toliko odricanja od proteina, mislim da je ova preporučena količina pretjerana - pojela sam "samo" 30 grama.

Dan 6

I šestog dana na meniju su mi iste stvari kao i dan ranije. Jedna te ista hrana je polako počela da mi dosađuje.

Dan 7

Supa, povrće i smeđa riža. Ovo već polako zvuči kao povratak u realnost, što i nije začuđujuće jer je u pitanju posljednji dan koji bi trebalo dame polako vrati u normalu.

A rezultati?

Izgubila sam 1.5 kilograma i 1 centimetar sala oko struka. Da budem iskrena, ovo i nije pretjerano impresivno. Toliko umijem i da izgubim i kada se razbolim i moram da ležim u krevetu dva dana bez apetita.


Sedam dana kasnije... 


Prošla je sedmica od kada sam završila sa dijetom. Da li mi se vratila stara težina?

Zapravo, ugojila sam se pola kilograma.

Ako vam ovi rezultati odgovaraju, savjetujem da se pridržavate ove dijete maksimum sedam dana jer u pitanju nije dugoročno rješenje za gubljenje kilograma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.