LJEPOTA I MODA

Kako da prepoznate odjeću koja će se raspasti poslije prvog pranja

Avaz.ba

14.9.2017

Kada kupujemo nove stvari, uvijek želimo da to budu komadi koji će biti kvalitetni i duže trajati.

Ipak, realnost je često drugačija, odjeća se raspadne, razvuče, propadne već poslije nekoliko nošenja, nekad čak i nakon prvog pranja.

Otkrivamo vam 10 savjeta kako da prepoznate kakvog je tačno kvaliteta predmet koji kupujete, pratite ih i više nećete bacati novac na nekvalitetne stvari!

1. Kvalitet pamuka provjerite gužvanjem

Uzmite ćošak odjevnog premeta koji želite da kupite, zgužvajte i držite stisnuto u šaci nekoliko sekundi. Ako tkanina nakon puštanja izgleda kao izgužvan papir, znači da je tretirana nečim kako bi se oblik zadržao. Nakon prvog pranja, ovakve stvari se odmah deformišu.

2. Razvucite tkaninu kod šava

Lagano razvucite materijal kao da želite da razdvojite tkaninu na mjestu gdje je zašivena. Ako se pojave rupice, produžite dalje.

3. Izbjegavajte plastične rajsferšluse

Metalni rajsferšlus uvijek je bolji izbor, jer se plastični brže deformiše i kvari. Da li ste znali da je odjeća sa plastičnim rajsferšlusima uvijek lošijeg kvaliteta u odnosu na garderobu koja ima metalni?

4. Pogledajte porub

Nikad ne kupujte odjeću koja ima veoma mali porub. Kvalitetne suknje i pantalone imaju porub i do 4 cm, a bluze i košulje 2 cm. Sve ispod toga jednostavno ne može da bude kvalitetno urađeno.

5. Postojanost oblika

Objema rukama lagano razvucite tkaninu. Ako se ne vrati na staro, u pitanju je jeftin i izuzetno loš materijal.

6. Obavezno pogledajte etiketu

Prirodni materijali poput pamuka, svile i vune jaki su i mnogo trajniji od sintetike. Ali, na primjer, odjeća koja je napravljena od 100% pamuka, može da se skupi već poslije prvog pranja. Zato je dobra ideja izabrati komad koji sadrži između 5 i najviše 30 odsto vještačkog materijala (viskoza, poliester, najlon…).

7. Dužina rajferšlusa

Kada kupujete haljinu ili bluzu sa rajsferšlusom, na gornjem dijelu on treba da se završava gdje i tkanina. Ako je kraći ili duži, odjeća nije lijepo napravljena.

8. Boja konca

Ako bilo gdje na odjevnom komadu primijetite da je prošiven drugom bojom, produžite. Takav komad napravljen je u žurbi, i poenta je bila kvantitet, ne kvalitet.

9. Rupice za dugmad

Pri proizvodnji odjeće niskog kvaliteta, ne obraća se pažnja na detalje. To se najbolje vidi na dugmićima i rupicama za iste. Ako su dugmad slabo prišivena, a rupice nisu porubljene, jasno vam je šta ste planirali da kupite.

10. Postojanost boje

Ako je na odjevnom predmetu ili tašni boja negdje tamnija, a negdje svjetlija, budite sigurni da će uskoro izblijedjeti svuda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.