LJEPOTA I MODA

Samra Menzilović-Ćatić za Avaz.ba o jesenjim trendovima, modnoj osviještenosti Sarajlija i novoj kolekciji

A. Durgut/Avaz.ba

Piše: A.MISIMOVIĆ

1.10.2017

Septembar je već uveliko zakoračio na ulice Sarajeva, a jesen miriše u zraku. Godišnje doba koje je za mnoge inspiracija, ali zbog kiša koje su njegov popratni dio, mnogima stvara muku kada trebaju odrediti šta odjenuti na posao i novi početak dana.

Tim povodom razgovarali smo sa dizajnericom Samrom Menzilović-Ćatić, koja nam je iz prve ruke otkrila korisne savjete za ovogodišnju sezonu.

Zavisno od tipa žene, Samra savjetuje svim "rock-princezama" koje žele da se ističu iz mase, da trebaju posjedovati kožnu jaknu, sa detaljima poput zakovica ili nitni, uz koju će kombinirati bajkerske čizme, te tako upotpuniti odjevnu kombinaciju svaki dan.

Ukoliko pak više prakticirate damski izgled, pencil-suknja nikad neće izaći iz mode, uz majice ili košulje. 


( A. Durgut/Avaz.ba)

Za romantične duše Samra preporučuje pelerine, budući da su i ove sezone hit te bi se svakako trebale naći u ormaru svake trendseterke, a najbolje ih je kombinirati uz hlače visokog struka sa ravnim čizmama preko koljena.

- Pelerine možete posuditi i od svoje majke, jer što su više "vintage" to su bolje – savjetuje ona. 

Ono sa čim nikako nećete pogriješiti i u šta svaka dama treba uložiti novac, jesu crne salonke, kvalitetna torba, a neizostavna je i kratka crna haljina.

Boje jeseni 

Kada govorimo o bojama, ove sezone će se itekako nositi crna, bijela i siva. Osim toga, na modnu scenu se vratila i camel boja, bordo boja, kao i kraljevsko plava. Svakako ne treba izbaciti ni pastelne boje, koje znaju biti vrlo elegantne i sofisticirane, naročito kada su u pitanju kostimi za poslovne varijante, i to obavezno u nude rozoj boji, ali i boji pijeska.

Koji materijali su ovosezonski hit ?

Pliš i samt su samo neki od materijala koji će se nositi ove jeseni. Pliš je još prošle godine došao na velika vrata, a kako nam je kazala Samra, svakako da će i ove biti modni trend.

- Samt mora biti jako dobro skrojen da bi to imalo cjelokupnu priču, budući da je vrlo krut i više stoji mršavijim ženama. Ukoliko nemate bokove, niti obline onda će vam taj samt popuniti ono gdje vam fali - savjetuje Samra.

Kao najpopularniji odjevni predmet od ovog materijala preporučuje uske suknje koje se kombiniraju uz čizma-čarape.

Traper/džins još je jedan zanimljiv materijal, a koji se lako kombinira uz sve.


( A. Durgut/Avaz.ba)

Must-have ove jeseni

Prema njenim riječima najbitnije od svega je da se osjećamo lijepo u onome što nosimo i da to nosimo s dušom. Džins jakna širokog kroja, šeširi, marame, kožna jakna obavezni su  komadi koje bi svaka dama trebala imati ove jeseni, ako želi biti u trendu. Dozvoljeno je igrati se bojama, pa se tako mogu kombinirati plava i zelena, crvena i roza.

Šta svaka žena treba da zna prilikom odlaska u kupovinu?

- Ne biste trebali mnogo novca trošiti na odjeću, jer ipak stil se ne kupuje, stil je ono što ste vi. Moja prijateljica voli reći „Valentino ti garantuje kvalitetu, ali ne i da će ti dobro stajati“, dakle ne budite slijepo uniformisani - govori Samra. 

Kako kaže, u današnje vrijeme ne vodi se mnogo računa o tome koliko neki komad odjeće prati liniju tijela te sve je sve više istih odjevnih kombinacija, bez mnogo promišljanja i smisla.  Izdvaja domaću blogersku scenu kao primjer kojim bi se trebale voditi dame. 

Na pitanje koliko su Sarajlije modno osviještene, Samra kaže da Sarajevo u tom pogledu mnogo zaostaje za drugim metropolama poput Ljubljane, Zagreba, Beograda, dizajneri drugačije promišljaju i djeluju, ali i imaju bolje uslove. Zbog toga se dešava da sve više ljudi liče jedni na druge i svi su uniformisani. Otkrila nam je i da najradije provodi vrijeme u svom ateljeu i bez šminke. 

- Volim da uživam u stvarima koje nisu skupe, a da svi primijete kako to dobro izgleda. Kada putujem negdje, posjećujem second-hand-ove. Da bi bili u modi, vi je morate živjeti i osjećati konstantno - kazala je Samra.

Tanker jakna, bajkerske čizme i kožne hlače su njena omiljena kombinacija koju rado nosi u privatnoj varijanti. 

Ne smijemo zapostaviti muškarce. Koliko oni vode računa o svom izgledu?

- Jedan od njih je naravno moj suprug koji ima zanimljiv stil kakav niko drugi nema, a pored njega izdvajam Deena – govori uz osmijeh Samra. 

Bonus savjet: Svakom muškarcu je potreban dobar baloner, farmerice, odijelo i cipele, i na kraju da izgledaju uredno i pristojno. Ako imate bradu, ona mora biti uredna, ista stvar je i sa dugom kosom. Pored toga, sat je nešto što će ostaviti dojam društvenog statusa, a kišobran stvara dojam profinjenosti.

( A. Durgut/Avaz.ba)

Zani Marjanović čista desetka

- Izdvojila bih svakako Zanu Marjanović i njen damski stil, a često koketira i sa street style trendovima. Njoj bih dala čistu desetku, kao ženi koja definitivno drži do svog izgleda – kazala je Samra.

Među dame sa vječnim stilom navodi i Aleksandru Radović, Jelenu Tomašević, Hanku Paldum, Terezu Kesoviju, za koje kaže da su svojim stilom ostavile pečat budućim generacijama koje bi se na njih itekako trebale ugledati. 

- Kada nosite nešto, sva vrijednost ogleda se u tome da li je neko ostao opijen ne samo stilom nego i kompletnom ličnošću – zaključila je ona.

Najavila je novu kolekciju za jesen/zimu koja bi trebala biti prezentirana u oktobru ili novembru. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.