LJEPOTA I MODA

Svi ponekad plačemo: Šest trikova za prekrivanje natečenih očiju

( Ilustracija)

Avaz.ba

21.9.2017

Niko ne želi da drugi znaju da su večer prije zaspali u suzama ili da su se isplakali u pauzi za ručak, u čemu uveliko odmažu natečene oči i crvenilo. 

Ali sve se to može riješiti u samo par jednostavnih trikova, pa čak i bez šminke. Donosimo vam šest najjednostavnijih načina za prekrivanje posljedica plača: 

Led

Zamotajte nekoliko kockica leda u krpu i prislonite na obraze i oči. Hladni oblog brzo će umanjiti otok, a još će bolji učinak imati ako to radite u ležećem položaju.

Krastavac ili čaj

Otečene oči lako umirit ćete i kolutićima običnog krastavca iz frižidera. Hladnoća iz krastava stegnut će vene u kapcima i kroz nekoliko minuta smanjiti otok te osvježiti vaš izgled. Isti učinak imat će i rashlađene iskorištene vrećice čaja.

Hladna voda


Ako pri ruci nemate ni led ni krastavce, onda se uvijek možete umiti u hladnoj vodi. Iako će ta tehnika djelovati najsporije, otok će ipak splasnuti, a nestat će crvenilo.

Puder

Osim na očima, znakovi plakanja obično se očituju i na nosu koji poprima crvenkastu nijansu. Tu najbolje pomaže puder, a njime možete prekriti crvenilo oko očiju, osim ako vam je bjeloočnica crvene, jer će puder to dodatno istaknuti.

Crveni ruž

Uvijek se možete osloniti i na stari, provjereni trik. Jednostavno, prebacite fokus s očiju na usne, a to ćete najlakše postići ružem u jarko crvenoj boji.

Kokosovo ulje

Ovaj popularni proizvod iz kuhinje odličan je u smirivanju upaljene i natečene kože. Nježno nanesite malo količinu ulja na područje oko očiju i promatrajte kako se crvenilo i otok smanjuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.