LJEPOTA I MODA

Jednostavno je: Smršajte bez dijete

( Ilustracija)

Avaz.ba

10.10.2017

Topljenje kilograma uvijek ćemo prvo povezati s rigoroznim dijetama, što nije u potpunosti ispravno. Ok, svi znamo da ćemo se "otopiti" nakon "superučinkovite" dijete, ali šta će se dogoditi kada prekinemo tu dijetu?!

Želite li skinuti kilograme koji se više neće vraćati, umjesto jednih namirnica, koristite druge - one će smanjiti broj kalorija koje unosite u organizam, a i vrlo su ukusne!

1. Umjesto maslaca koristite suhe šljive.

Vjerujemo da vam ova ideja zvuči malo neobično, ali suhe su šljive vaš zdravi saveznik. Ako u receptu piše da koristite maslac, margarin ili ulje, zamijenite ih nasjeckanim i očišćenim suhim šljivama.

2. Umjesto sirnog namaza koristite svježi masni sir.

Iako sirni namaz izgleda kao light varijanta, istina je da je zapravo puno masniji od svježeg obranog sira, a jednako su ukusni! 

3. Umjesto sušenog koncentrata koristite svježe začine.

Uvijek radije birajte svježe začine jer oni ne sadrže puno soli, a puno su zdraviji i bogatiji okusom.

4. Umjesto maslaca i ulja koristite jabuku i jogurt.

Biljno ulje, maslac i margarin zamijenite kašom od jabuke i jogurta. Tako ćete zbog slatkoće jabuke moći smanjiti i količinu šećera.


5. Umjesto mljevene govedine koristite mljevenu puretinu.

Razlog je jednostavan - mljevena pureća prsa lakše se mogu probaviti od govedine. Samim time ćete izbjeći i napuhan trbuh jer brže probavljena hrana ne izaziva nadutost.

6. Umjesto kiselog vrhnja koristite light jogurt i posni sir.

Izbacite kiselo vrhnje iz recepta i zamijenite ga mješavinom jogurta i posnog sira - smanjit ćete broj kalorija, a okus će ostati isti!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.