LJEPOTA I MODA

Pronađite vašu omiljenu pjesmu na hit majicama

Avaz.ba

10.10.2017

Regionalna muzička scena je dala mnoge hitove, pjesme za koje se mnogi emotivno vezuju, one u kojima se pronalaze, koje ih pogađaju, kao i one pjesme čiji nam ritam jednostavno samo jako prija.

Nerijetko su melodije koje slušamo neiscrpan izvor inspiracije umjetnicima i kreativcima, pa tako je i NOSAM našao inspiraciju u mnogim domaćim pjesmama i tako su nastale neke od najpopularnijih majica.

Inače, NOSAM je mjesto za pravljenje autentičnih majica, a da li ste vi već pronašli vaš omiljeni stih koji bi se našao na majici?


Bacila je svemir zeku

Vjerovali ili ne, mnogi domaći hitovi su nastali iz istinitih ljubavnih tragedija. Svima dobro poznata pjesma grupe Indexi, Bacila je sve niz rijeku, zapravo je ljubavna priča o pjevaču Davorinu Popoviću i misteriozne, anonimne djevojke iz Sarajeva koja je kako se polemiše ostala trudna sa njim i bez njegovog znanja abortirala i otišla u Ameriku, od kada je više nikada nije ni vidio. 

Jednom, na koncertu u Švedskoj, Davorinu se učinilo da je ugledao u publici, pa je sjurio sa bine, ali nažalost, to nije bila ona. 

Život piše tužne priče, a žena zauvijek živi samo kada je voljena od strane pjesnika, opjevana najljepšim stihovima, pjevana nebrojano puta od strane potpunih stranaca, poznatih muzičara, ali i svakodnevnih anonimusa. Ova legendarna priča živi kroz neobične majice, samo u malo veselijem izdanju. 

Tako je jedan zeko stigao do svemira i usrećio sve ljubitelje ove ljubavne priče. 

Hodam sad kao zonbi

Još uvijek se sjećamo svih filmova ExYu kinematografije, nezaboravljenih klasika i onih kroz koje smo proživljavali naše djetinjstvo iznova i iznova. 

Film Crni bombarder je jedan od omiljenih filmova tadašnjice. BOOM-92 je na pragu novog milenijuma radio stanica koja posjeduje samo jedan mikrofon i mnogo bubašvaba. "Crni" je popularni radio voditelj bez dlake na jeziku. Kroz avanturu sa otkačenom pjevačicom garažne rok-grupe, tražeći sebe, pronalazi samo nespokoj. U psihodeličnoj višepartijskoj zemlji koja je na ivici anarhije, ali spremna za put u svemir, njih dvoje žive na jedini mogući način, kao borci. "Crni" odlučuje da napravi svoju radio stanicu "Crni bombarder". Dok juri kroz grad praćen klicanjem svojih slušalaca - navijača, "Crni" zna da mu ne treba život od hiljadu godina, ni put u svemir. On je čovjek-meteor, heroj za jedan dan. 

Muzika iz filma, pjesma “Hodam sad kao zombie”, u interpretaciji Anice Dobre i praskavi njemački u refrenu bili su inspiracija za još jednu simpatičnu majicu.

Let’s go to the mountains

Ako je neko mogao da prožima svoje hitove kroz sve generacije, od naših baka i deda, pa našim roditeljima, a onda smo i mi stigli na red, tek tada shvatamo koliki je evergreen zapravo grupa Bijelo dugme. Rok grupa koja pomjera granice vremena svojim pjesmama. 

Stih iz jedne od njihovih pjesama "Hajdemo u planine" našao se na jednoj od unikatnih majica, za sve one koji žele biti u trendu.


Mile disco lover

Ne postoji niko ko nije gledao Brenine duge noge u filmu “Tijesna koža”. Kako se tada nalazila na granici između kafane, u kojoj je počela karijeru, i medijskog puta na kom će postati najpopularnija zvijezda na Balkanu, ne čudi što Brenu zatičemo upravo u kafani, ali sa predstavnikom realne ekonomije – direktorom velikog društvenog preduzeća – u centru pažnje. 

Srećko Šojić, karikatura tadašnjih direktora , traži od konobara da Brena pjeva “Mile voli disko”, jer hoće da “uz kafu uvali i ventilatore”. 

Ceh, naravno, plaća preduzeće: Šojić tvrdi da pjesmu ne sluša zbog sebe, već zbog dobrobiti državne ekonomije. 

Naravno, uskoro kreće i pjesma o harmonici koja svira disko i na taj način rješava spor dvoje zaljubljenih oko životnih stilova i kulturnih potreba (moderni disko-Mile i tradicionalna folk-djevojka). Tako je u historiju naših naroda ova scena ušla s debelim razlogom: ona sadrži neuralgične tačke tadašnjeg društva, jer opisuje bahatost direktora društvenih preduzeća, ali uz laku notu i šaljivu numeru o hibridnoj modernizaciji, koju u kafani pjeva najveća pop zvijezda Jugoslavije, usred dekadentne faze socijalizma. 

"Mile disco lover" je još jedan šaljivi natpis koji krasi ove unikatne majice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.