(Foto: Ilustracija/Agencije)

Ove stvari ne smijete da radite farbanoj kosi

Avaz.ba
11.10.2017 08:53
A
A
A

Hemikalije iz boje čine vlasi tanjima i podložnijima oštećenjima, pa je kosi potrebna bolja i drugačija njega. Također, postoje neke stvari koje bi trebali prestati raditi ako želimo da kosa izgleda lijepo i njegovano.

Perete je odmah nakon bojenja

Stručnjaci za bojenje kose savjetuju da pričekate što je više moguće s prvim pranjem kose nakon njenog farbanja. Vlasima je potrebno neko vrijeme da u potpunosti upiju i zadrže boju, pa bi bilo poželjno pričekati najmanje dan prije prvog pranja. Također, trebalo bi koristiti šampon za farbanu kosu, i to po mogućnosti za svoju boju.

Tretirate je toplotom

Fen, pegla i uvijač za kosu štete i prirodnim vlasima, a oštećenja su još vidljivija na obojenoj kosi. Kada je često izložena velikoj toplini, i boja blijedi, pa bi bilo poželjno izbjegavati navedeni pribor kad god je to moguće.

Zaboravljate regenerator

Čak iako nikada niste imali potrebu da ga koristite na prirodnoj kosi, farbanoj je regenerator potreban za svjež i sjajan izgled. On ne pomaže samo obnavljanju oštećene kose, već i ostavlja zaštitni sloj koji čuva boju.

Ne koristite proizvode za njegu

Obojenoj kosi potrebna je dodatna njega jer gubi sjaj. Ako želite da izgleda zdravo i blistavo, obavezno nabavite neko ulje ili serum za kosu i koristite ga nakon svakog pranja.

Grubo je trljate peškirom

Sušenje kose peškirom u svakom slučaju je bolje od feniranja. Ali pritom ne biste smjele biti grube jer to oštećuje kosu, a ispucale vlasi slabije zadržavaju boju. Kosu je nakon pranja najbolje na pet minuta umotati u peškir, koji će upiti višak vode, a nakon toga ostaviti je da se osuši prirodno.