LJEPOTA I MODA

Rak može uzeti kosu, ali ne i ljepotu: Ovako možete njegovati perike i nositi marame

Avaz.ba

20.10.2017

Dijagnoza raka dojke nešto je što oboljela žena, ali i njena porodica vrlo teško podnose. Osim same borbe sa zloćudnom bolešću koja je često duga i teška, ono s čime se oboljele žene moraju suočiti su i fizičke promjene koje započinju gubitkom kose zbog kemoterapije ili zračenja.

Iako to možda zvuči kao najmanji problem, Zdenka Zlonoga koja pomaže ženama oboljelim od raka dojke objašnjava kako je to često ženama najveći šok.

- Ženama je gubitak kose veći šok od samih zdravstvenih promjena koje se događaju u tijelu zbog hemoterapije ili zračenja. Kosa počinje da opada već nakon nekoliko terapija što u ženama izaziva snažne osjećaje straha i tuge je kosa otpada u pramenovima i ostaje svuda (na jastuku, odjeći, krevetu, kuhinji...)", objašnjava ona i dodaje kako je upravo zbog toga dobra priprema vrlo važna.

 

NJEGA KOSE I TJEMENA

Tokom hemoterapije većina žena u potpunosti izgubi kosu. Opadanje kose za ženu može biti vrlo stresno jer ono dolazi naglo. Preporučujem već nakon prvih znakova otpadanja kose ošišati se na nulu što je mnogo lakše za održavanje.

 

Savjeti:

- Stručnjaci preporučuju lagani ili prirodni šampon poput onog dječijeg koji je nježan prema tjemenu.

- Izbjegavajte visoke temperature na fenu za kosu

- Izbjegavajte tretmane peglom i uvijačem za kosu

- Odložite farbanje kose

ODABIR PERIKE

Odabir perike veliki je korak koji zahtjeva malo više pažnje i vremena nego što mislimo. Oboljele žene često su izgubljene i zbunjene jer ne znaju kakvu boju, dužinu ili model odabrati. Prije odlaska na terapiju odmah se raspitati za periku. Perike od prave kose su mnogo skuplje i komplikovanije za održavanje, pa se preporučuju one od vještačke dlake, jer se ne moraju posebno češljati niti tretirati (prstima kroz kosu i to je to!)

Savjeti:

- Odlazak s prijateljicom u kupovinu perike smiruje oboljelu osobu

- Uvijek birajte boju dlake koja je nekoliko nijansi svjetlija od prirodne boje kose

- Preporuka su kratke ili srednje duge perike jer su jednostavnije za održavanje i nošenje

ODABIR MARAME (ŠEŠIRA, TURBANA) ZA GLAVU

Osim perike u trendu su i šeširi, kape, ali i marame koje se mogu omotati oko glave na milion načina i pritom izgledaju zanimljivo i trendi. Marama je odličan izbor jer je prijatna (što je posebno važno tokom letnjih meseci). Trebala bi da bude od prirodnog materijala kako bi koža mogla normalno da diše.

  

Savjeti:

- Turbani su vrlo praktični, jer s njima nema puno muke

- Marame izgledaju vrlo trendi, a tehnike vezanja su bezbrojne

- Šeširi su vrlo praktični, pa se mogu kombinovati i sa maramom

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.