LJEPOTA I MODA

Vlastita plazma podmlađuje i liječi: Pogledajte kako i šta...

Piše: Avaz.ba

9.11.2017

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

 

Vaša krv čuva vašu mladost! Na ovom principu zasniva se nova tehnika podmlađivanja kože i regeneracije tkiva, primjenom plazme obogaćene trombocitima (PRP, engl. platelet-rich plasma). PRP je biološki proizvod koji se dobiva iz krvi pacijenta. 

Krv se sastoji od crvenih krvnih ćelija, koje prenose kisik i dostavljaju ga tkivima, bijelih krvnih ćelija, koje se bore protiv infekcija i pločica, sićušnih ćelijskih fragmenata koji dolaze na mjesto povrede i pomažu u zarastanju rana.


Faktori rasta

Svi krvni elementi nalaze se u tečnosti koja se naziva plazma. 

Ona se koristi u medicinske svrhe za podmlađivanje, ali i liječenje zglobnih povreda mišića, tetiva, ligamenata i hrskavice. 

Obrada uzorka krvi pacijenta omogućava separaciju krvnih komponenti i koncentriranje trombocita (krvnih pločica) u plazmi. Plazma i trombociti su bogati faktorima rasta zajedno s bioaktivnim proteinima koji su neophodni za započinjanje i ubrzanje oporavka i regeneracije tkiva.

Postoji nekoliko razloga što u našoj poliklinici koristimo specijalne epruvete kompanije koja se najduže bavi istraživanjima, od 2000. godine, iza sebe ima najviše naučnih istraživanja i najviše kliničkih studija. Do sada je ovim sistemom tretirano više od 100.000 pacijenata. Dakle, prvi faktor je sigurnost.

Dalje, epruvete su jedinstvene po separatornom gelu koji odvaja eritrocite i leukocite od čiste plazme i ne dozvoljava im da se pomiješaju, čime osigurava i veću koncentraciju trombocita u plazmi. Treća prednost kompleta epruveta ove firme jeste mogućnost da se od plazme dobije gelasta struktura (autologni trombinski serum) koja se koristi kao filer ili se nanosi preko kože za brže zarastanje rana. 


Prof. dr. Reuf Karabeg: Jedini iz BiH član Američkog udruženja estetskih hirurga. Prof. dr. Reuf Karabeg: Jedini iz BiH član Američkog udruženja estetskih hirurga

Apsolutna sterilnost cijelog kompleta se, naravno, podrazumijeva.

Ukoliko se rješava problem bora i linija na koži, injektovana PRP će stimulirati obnavljanje potkožnog tkiva i tako popuniti bore iznutra, a koži vratiti tonus, elastičnost i mladalački izgled. Dakle, princip primjene PRP nije da se popuni bora nekom supstancom, najčešće hijaluronskom kiselinom, već da se stimuliraju ćelije kože da same sintetiziraju novi kolagen i ostale komponente vanćelijskog matriksa. 

Trombociti su uključeni u prirodni proces zarastanja rane. Kada dođe do povrede tkiva i krvni sudovi su oštećeni, trombociti zaustavljaju krvarenje. Zatim se iz njih oslobađaju faktori rasta, što pokreće kaskadni proces zarastanja; stem ćelije migriraju ka mjestu povrede, formiraju se novi krvni sudovi i fibroblasti su stimulirani i sekretuju novi kolagen i druge ekstracelularne matriksne proteine.

Prirodni put   

Tretman PRP-om zapravo predstavlja potenciranje prirodnih puteva zarastanja koji počinju aktivacijom trombocita, i kao rezultat dovodi do podmlađivanja kože u tretiranom području. Ukoliko postoji problem opadanja kose, tada se PRP injektuje u vlasište. Iz aktiviranih trombocita se oslobađaju faktori rasta koji reguliraju životni ciklus folikula dlake. Dolazi do ponovnog rasta kose, a kosa postaje jača i vlasi punije. Efekt se primjećuje brzo, kroz svega nekoliko mjeseci.

Preporučuje se serija od tri tretmana na 15 do 30 dana. Zatim, zavisno od pacijentove reakcije na tretman PRP-om, tretman se može ponoviti na svakih 6 mjeseci do jednom godišnje. Protokoli su individualizirani i prema učestalosti tretmana i prema kombinaciji s ostalim tretmanima.

Tehnika ubrizgavanja

U kožu mlađih osoba plazmu ubacujemo mezoterapijskom napaž tehnikom, kod zrelije kože ide se iglom malo dublje, a kod dubljih bora možemo upotrijebiti i gelasti filer na bazi plazme koji će, osim trenutnog filing efekta, imati i dugoročni efekt podmlađivanja kože iznutra.

Smanjen rizik

Kako je PRP prirodan i potpuno autologni (pacijentov vlastiti) proizvod, rizik od neželjenih efekata je drastično smanjen. PRP koja se dobiva je biološki aktivator normalnog puta oporavka tkiva pacijenta.

Trombociti dostavljaju tkivu faktore rasta u fiziološkim nivoima i u njihovom biološki utvrđenom odnosu. PRP injektovana u područje bore se razlikuje od alogenih (nevlastitih) supstanci u samom principu djelovanja, jer princip PRP-a nije da se popuni bora, već da se stimuliraju dermalni fibroblasti koji produciraju nov kolagen i ostale komponente ekstracelularnog matriksa odgovorne za regeneraciju kože.

Kakvi su rezultati

Rezultati zavise od brojnih faktora, uključujući i opće zdravstveno stanje, starost pacijenta, navike u ishrani, pušenje i tip kože pacijenta. U objavljenoj studiji (Redaelli et al., 2010), 83 posto pacijenata bilo je zadovoljno ili vrlo zadovoljno rezultatima tretmana.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.