LJEPOTA I MODA

Instagram spašava živote: Zahvaljujući društvenoj mreži prevazišla opaku bolest

Avaz.ba

12.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Studentica psihologije, Emel Levis, iz Hadersfilda u Engleskoj, imala je samo 15 godina kada je dobila fatalni poremećaj ishrane – anoreksiju, a zahvaljujući Instagramu uspjela je da spasi život.

Zbog stalnog osjećaja da izgleda ''debelo i ružno'', njena težina pala je na samo 30 kilograma i sedam puta je završila u bolnici.

Opasna borba sa anoreksijom počela je redovnim posjetama teretani, a pojačana je uzdržavanjem od hrane.

- Nisam željela da se riješim poremećaja u ishrani. Nisam se stvarno ni osjećala toliko slabo, jer se moje tijelo prilagođavalo maloj težini, ono što mi je najviše smetalo je bila hladnoća. Bilo mi je toliko hladno da je bilo bolno - ispričala je djevojka, koja je u to vrijeme tvrdila da je vegan, prenosi Daily Mail. 

Na sreću, primijetila je na Instagramu naloge koji su joj pomogli da se oporavi, i ne samo to – sada i ona inspirira druge djevojke da prevaziđu bolest.

Shvatila je da ne želi da umre i, uprkos tome što je bila preplašena, počela je treninge za oporavak.

Sada, Emel jede šest balansiranih jela dnevno, podiže tegove u teretani i teška je oko 55 kilograma, prenosi CdM.

- Sjećam se kako sam ležala u krevetu jednog dana, osjećajući se kao da umirem i shvatila sam da ništa nisam postigla u svom životu i da to nije način na koji bi moja priča trebalo da se završi. Znala sam da moram da se borim - dodala je.

Majka je, iskrena je Emel, bezrezervno vjerovala u nju, ali su otac, doktori i psiholog bili malo nesigurni. 

- Potreba da im dokažem da griješe bila je još jedan faktor koji me je motivirao za oporavak - navodi ona.

Najteži aspekt oporavka je, kako objašnjava, bio to što je morala da živi život potpuno suprotno od onog kako je živjela posljednjih šest godina, ali je prevazilaženje anoreksije učinilo psihički jačom, dodaje Daily Mail.

Emel se sada nada da će inspirisati druge djevojke da se izbori sa opakim problemom. 

- Anoreksija čini da vjerujete da ne želite da postanete bolji, da ništa nije u redu sa vama. Najbolji način da se prevaziđe bolest jeste da shvatite da te misli nisu vi i da ih uzrokuje nešto što vam nije prijatelj. Nađite nešto što vas privlači, nešto što možete raditi i fokusirajte svoje vrijeme i energiju na postizanje toga. Volite svoje tijelo zbog onog što je, jer ga jednog dana nećemo imati - poručila je Emel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.