LJEPOTA I MODA

Hit devedesetih: Modni dodatak "scrunchie"se vratio

Avaz.ba

15.12.2017

Sjećate li se epizode kultne serije "Sex and the City" u kojoj Keri Bredšo (Carrie Bradshaw) kudi svog tadašnjeg dečka Bergera jer je u svom novom romanu napravio "neoprostivu pogrešku" i glavnom ženskom liku knjige dopustio da Njujorkom trči noseći na glavi - scrunchie?

Ako možda niste upoznati s terminom, scrunchie je, naime, ona super popularna gumica od tekstila koju smo kao djevojčice nosile 90-tih. 

E da, Keri je tada spočitnula svom muškarcu kako si niti jedna rođena Njujorčanka niti, u posvemašnjem ludilu, ne bi dopustila da na ulicu Velike Jabuke izađe noseći scrunchie.


Bergerov roman pao je na ovom, za Keri Bredšo, nesmotrenom detalju koji knjigu čini nevjerodostojnom, a nama je već potkraj 90-tih postalo donekle jasno kako gumice za kosu od tekstila i nisu osobito stylish modni dodatak. 

No, kako u modi to obično biva, tako smo se opekli po ko zna koji put. Možda niste o tome naročito pedantno promišljali, no živimo u eri kada je na pomolu povratak 90-tih. 

A devedesete su itekako bile estetski poprilično živopisne i, kako bi se reklo bez da se iko osjeti uvrijeđenim - osebujne. Tokom tog smo zanimljivog i vrlo zabavnog desetljeća nosili zaista čudnovate komade poput baršunastih chokera, super uskih Matrix naočala, a nosili smo i neonske boje, prevelike muške sakoe i traper s traperom i još malo trapera. 

Uglavnom, baš se sve od nabrojanog vratilo u modu u posljednje dvije sezone. Zato nas ne bi trebalo niti čuditi to što je moda odllučila dati novu šansu scrunchiju. Koliko god nam se to činilo nevjerovatnim. 

Uzmemo li, osim toga, u obzir da je svoju gumicu za kosu od tekstila (u jako puno inačica!) izbacilo toliko popularno i jako ime u svijetu mode kao što je Mansur Gavriel, mogli bismo zaključiti kako se scrunchie opet vraća u modu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.