LJEPOTA I MODA

Tajne ljepote Italijanki: Maslinovo ulje kao univerzalno sredstvo

( Agencije)

Avaz.ba

16.1.2018

Italijanke su poznate po fatalnoj ljepoti kojoj i najkritičniji teško pronalaze zamjerku. Iako zvuči neobično, najvažnije pravilo kojim se vode kada je riječ o izgledu je jednostavnost.

Vole da uživaju u životu i razmaze sebe, a isto preporučuju i drugim ženama. Stoga su rado otkrile tajne svoje ljepote.

Maslinovo ulje

Jedna od najslavnijih i najljepših Italijanki svih vremena, glumica Sofija Loren (Sophia ) bila je poznata po tome da se maslinovim uljem mazala po cijelom tijelu. Italijanke vole maslinovo ulje stavljati i na vrhove kose nakon duge, tople kupke, koje kosi daje poseban sjaj. Maslinovo ulje ima i ljekovita svojstva. 

Bez stresa

Ove žene smatraju stres neprijateljem ljepote broj jedan, te su uvjerene da zbog prevelike količine stresa svi izgledamo starije i umornije. Znati se opustiti i odmarati vrlina je u italijanskoj kulturi. A najdraži način rješavanja od stresa im je čaša vina svako večer.

Glatka koža

Italijanke vole glatku, mekanu kožu i najveći dio svakodnevne rutine uljepšavanja posvećuju hidrataciji. Umasiravanje maslaca za tijelo od glave do pete im je ritual kojim koži daju vlagu, a istovremeno se tako i opuštaju. Posebnu pažnju posvećuju stopalima.

Ne plaše se sunca

One su svjesne da će se bore kad-tad pojaviti pa neka barem onda nastanu zbog uživanja na suncu. Ipak, to samo vrijedi za pravo sunce, ne za solarijume, a kožu uvijek zaštite kremama s visokim faktorom.

Umjerena šminka

Italijanke vole da koriste boju za naglašavanje ljepote, bilo da je riječ o noktima ili usnama. Ali, kod korištenja boja ključna je umjerenost kao i kod šminkanja uopće. To najbolje potvrđuje glumica Monika Beluči (Monica Bellucci ), koja je iz godine u godinu sve ljepša. 

Bez dijeta

One imaju opušten pristup hrani i konzumiraju sve što žele: hljeb, tjesteninu, sladoled, vino... Trik je u tome da jedu jednostavne i cjelovite namirnice te stavljaju manje preliva i umaka. I ono najvažnije porcije su im male.

Piling od kafe

Za piling kože tijela naprave mješavinu samljevenih zrna kafe i kokosovog ulja, a posebnu pažnju posvete području bedara. Kafa zateže kožu te odstranjuje mrtve ćelije, dok kokosovo ulje hidratizira kožu. Tvrde da ovaj piling uklanja i celulit i strije.

Čokolada

Jedna od najvećih tajni ljepote Italijanki je uživanje u tamnoj čokoladi. Naime, komadić ove čokolade trenutno povećava nivo hormona sreće endorfina i serotonina u mozgu. Kad je žena sretna više se smije, a osmijeh je čini ljepšom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.