LJEPOTA I MODA

Posebna njega dat će rezultate: Meka koža tokom cijele zime

Avaz.ba

25.1.2018

Za vrijeme zime, kad se prostori griju i koža se više suši, potrebno je ili koristiti osvježivač zraka ili popiti jednu do dvije čaše vode više na dnevnoj bazi. Koža zadržava vodu unutar tijela, a kad je suho i hladno vrijeme, voda brže i lakše isparava s površine kože, što je čini suhom i zategnutom.  

Ceramidi i glicerin

Kako biste održali vlagu u koži, tokom zime je potrebno koristiti blage proizvode za pranje, pogotovo lica. Za lice biste trebali koristiti blago sredstvo za čišćenje, a ako vam se pojave prištići ili neki tip ekcema, perite taj dio lica samo vodom.

Ako je ekcem jači, potrebno je prijeći na proizvode koji u sebi sadrže ceramide i glicerin, koji će pomoći popraviti i zaštititi vlagu u koži.

Tokom zimskih mjeseci tuširanje ili ležanje u vrućim kupkama te premalo mazanje tijela može rezultirati nastankom sitnih pukotina na površini kože. Vruća voda brzo isparava i ako se odmah ne namažete hidratantnom kremom, te sitne pukotine na koži propuštaju hladni zrak do živaca, pri čemu se pojavljuje osjećaj hiljadu sitnih rezova i, na kraju, razni ekcemi na tom dijelu kože.

Stavljanje guste kreme na kažu odmah nakon kupke ili tuša će osigurati zadržavanje vlage u tijelu, a dodatno će pomoći korištenje, naprimjer, kokosovog ulja ako ga nanesete na tijelo prije kupke. Osim kokosovog ulja, koje je korisno za tijelo, eterična ulja su relativna novost u hidrataciji kože.

Arganovo ulje, ulje čajevca ili ruže je izrazito korisno za lice, malo lakše od kokosovog ulja, pa je pogodno i za kožu sklonu aknama.

Birajte kremu

Najčešća greška koju ljudi rade je to što koriste hidratacijske losione, a ne kreme, koje su same po sebi puno gušće i bolje hidratiziraju kožu. Kreme su uredno upakovane u staklenim ili plastičnim kutijama, a losioni uglavnom u plastičnim bocama s pumpicom na vrhu.

Izbjegavajte, također, parfimirane kreme, jer mogu dodatno osušiti i iritirati kožu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.