LJEPOTA I MODA

Ljubav žena prema cipelama seže duboko u prošlost

Avaz.ba

12.2.2018

Marija Antoaneta je imala 500 pari obuće, a cipelarnik žena u prosjeku raspolaže sa 25 pari. Čak 72 posto dama nosi cipele na štiklu, iako je više od polovine bar jednom stradalo zbog njih. Obuće sa visokom ili niskom potpeticom, ali pripadnice ljepšeg pola su jednostavno lude za njima. Spremne su da izdvoje posljednji euro za njih i da pritom slažu da ih to nije “uvalilo” u finansijski problem.

Istraživanja pokazuju da je jedina muka u vezi sa cipelama kod trećina žena ta što ne mogu da pronađu adekvatno mjesto za njih. Čak ni to što 60 odsto priznaje da je više puta zažalilo zbog izbora obuće, ne sprečava ih da nastave “potragu” za novim, idealnim parom. U prosjeku se ovom “sitnicom” godišnje ponove četiri puta. Zanimljivo je da 88 odsto žena makar jednom kupi cipele koje su za broj manje, samo zato što su “toliko lijepe” ili su na rasprodaji.

Pasionirane ljubiteljke obuće vjerovatno znaju i da su najskuplje cipele ikada prodate na aukciji za 665.000 dolara. To su one crvene cipelice koje je Džudi Garland 1939. godine nosila u filmu “Čarobnjak iz Oza”.

Cipele ukrašene draguljima Jada Shoes, koštaju 300.000 dolara, 245.000 eura. Unikatne su, a sadrže 54 bijela dijamanta, od kojih je svaki težak 1 karat, i 2.460 ružičastih bijelih safira od 416.2 karata.

Napravljene su u Dubaiju i dobile su ime po dizajnerki. Ove ekstravagantne cipele inspirirane su ljubavnom pričom između princa i pustinjske princeze, u kojoj se princ zaljubljuje u pustinjsku pricezu, da bi na kraju shvatio da je ona zapravo fatamorgana. Optočene draguljima, cipele su načinjene i od 19-karatnog žutog zalata i platine.

Iz brenda Jada Dubai kažu da su ove cipele kreirane “kako bi bile sjajne poput Mjeseca i zvijezda”. Boja koja se postiže kombinacijom dijamanata, zlata i srebra, vrlo je rijetka, daje jedinstvenost ovom remek-djelu i potvrđuje visoke standarde ove modne kuće. Svaki ozbiljno zainteresovani kupac za ovaj unikatni par, može kontaktirati brend putem Jada Dubai web-stranice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.