LJEPOTA I MODA

Frizeri otkrivaju svoje trikove: Kosa će vam biti čista i bujna danima

Ilustracija

CdM

9.3.2018

Što ćešće perete kosu, to se brže masti. Kim Kardašijan (Kardashian) tvrdi da kosu pere na svakih pet dana.

- Prvog dana počinjemo sa natapiranom kosom. Drugog dana mi frizer napravi neobaveznu frizuru. Trećeg dana mi ispravi kosu. Četvrtog dana nosim konjski rep. Petog dana operem kosu.

Frizeri također imaju svoje tajne i trikove i danas smo za vas sakupili ukupno devet takvih, kao i bonus trik na kraju teksta.

1. Nanesite šampon kao profesionalac

1. Podesite temperaturu i nakvasite kosu dovoljno.

2. Istisnite šampon (u veličini većeg novčića) na dlanove i protrljajte. Nanesite šampon kružnim pokretima, pomjerajući se od vrha glave ka dnu.

3. Ispiranje zahtijeva više vremena nego šamponiranje. Stilisti preporučuju da ispirate kosu pet minuta. Ostaci šampona ubijaju sjaj kose i izazivaju nastanak peruti.

4. Također je preporučljivo da ispiranje završite hladnom vodom. Ovo će ojačati kosu i dati joj sjaj.

2. Planiranje frizure

Planiranje frizure poštedjet će vas čestog pranja kose i omogućiti da izgledate sjajno svaki dan.

3. Tinktura od žalfije

Ova tinktura pomaže protiv masne kose, normalizira rad žlijezda, liječi upale i smiruje kožu. Potrebne su vam četiri kašike suhe žalfije i litar vode. Pripremite je kao čaj i kada se prohladi, isperite čistu kosu njome (potom možete isprati hladnom vodom).

4. Raspored pranja

Ako perete kosu svakodnevno, počnite polako da mijenjate ovu naviku. Vremenom će i lojne žlijezde smanjiti lučenje.

5. Koristite suhi šampon prije vježbanja

Beskorisno je upotrijebiti suhi šampon poslije vježbanja, jer će kosa samo izgledati masnije. Bolje nanestite suhi šampon prije kako bi apsorbirao znoj.

6. Mijenjanje jastučnica

Vrlo je korisno i prijatno da spavate na čistim jastučnicama. One vremenom sakupljaju mrtve ćelije, ostatke šminke i stvaraju pogodno okruženje za bakterije. Kako biste podržali zdravlje kože i kose, mijenjajte jastučnice bar jednom sedmično. Ako imate masnu kosu, onda najmanje dvaput.

7. Limunada za kosu

Limunada pomaže u borbi protiv masnoće i čini vašu kosu svježom i bujnom, a daje joj i sjaj. Iscijedite jedan limun u litar vode i isperite kosu. Činite to polako i uz masažu korijena rukom.

8. Visoke frizure

Visoko podignuta kosa čini da duže ostane čista. Ako ste kod kuće, vežite visoki rep i pustite kosu prije odlaska u krevet. Ovaj trik će kosi dati i dodatni volumen.

9. Njega kože glave

Maske i balzami uglavnom se nanose samo na korijen. Ipak, postoji izuzetak, a to je maska za njegu kože glave. Koristite je u kombinaciji sa pilingom. Hidrirana koža neće lučiti višak masnoće. Masku nemojte nanijeti na vrh glave, već duž razdjeljka.

10. Bonus: test zdravlja kose

Iščupajte jednu dlaku i stavite je u čašu punu vode. Ako ostane na površini, vaša kosa je zdrava. ako potone, oštećena je i potrebna joj je dodatna njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.