NOVI TRENDOVI

Ovo su prve naočale napravljene od kafe: Čak mirišu na omiljeni napitak

Fleksibilne su i vodootporne, a teže tek 20 grama, imaju UV i zaštitu od ekrana

Koštaju 99 dolara. Printscreen/Instagram

E. Ag.

10.7.2023


„Ochis“ je ime prvih naočala napravljenih od kafe u svijetu. Nedavno su objavili svoju drugu kolekciju, koju su oglasili na „Kickstarteru“, a par naočala, koje su u potpunosti napravljene od eco-friendly i materijala koji se mogu ponovno koristiti, može se kupiti za 99 dolara.

- Naše naočale izrađene su od biorazgradivog spoja koji se sastoji od prirodne kafe, lana i kopolimera koji okvir čini potpuno sigurnim za vas i okoliš - stoji na njihovoj stranici.

Naočale su fleksibilne, vodootporne, a teže tek 20 grama. Imaju UV i zaštitu od ekrana.

Prirodni i lagani materijali

Iz brenda kažu kako su to prve u potpunosti ekološke naočale.

-Zahvaljujući prirodnim materijalima naš okvir je i lakši od regularnih plastičnih okvira, zbog čega naočale ne postanu teške na licu čak ni na kraju dana - objašnjavaju vlasnici brenda.

- Za izradu naočala koristimo samo reciklirane i prirodne materijale: talog kave i lan su spojeni biopolimerom na bazi biljnog ulja. Masa se presuje i obrađuje digitalnim strojem s matematičkom preciznošću kako bi se izbjegle potencijalne nepravilnosti - kažu.

A najbolja stvar kod ovih naočala je što one i mirišu na kafu.

300 pokušaja

Inače, direktor Maksim Havrilenko (Maksym Havrylenko) je prije kafe eksperimentirao i s drugim biljem, kao što su menta ili peršun, no najbolju formulu za izradu naočala pronašao je upravo u talogu kafe.

Prije nekoliko godina je za Reuters ispričao kako dolazi iz porodice optičara te da mu se kafa činila kao idealan materijal zato jer sunčane naočale najčešće dolaze u tamnijim bojama, ali i zato jer u svijetu postoje miliona tona kafe.

Prije nego što je došao do idealne formule, bacio je oko 300 uzoraka naočala. No to nije problematično za okoliš – nakon deset godina se naočale pretvaraju u gnojivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.