HEMIJSKI TRETMAN

Minival: Sve što trebate znati prije nego se odlučite na ovu trajnu frizuru

Tanka i tretirana kosa je podložna jakom oštećenju

Jako je bitno pravilno održavanje. Pixabay

Dž. R.

21.3.2024

Minival je postupak za postizanje trajnih kovrdži putem hemijske obrade kose. U 20. stoljeću bio je najpopularniji tretman za trajnu frizuru, no danas postoji mnogo novih informacija o kojima biste trebali promisliti prije nego što se odlučite na ovako trajan i bespovratan korak.

Obratite pozornost

Minival je hemijski tretman kose, a kovrdže se postižu tako što hemijski sastojci lome vlasi kose kako bi se one lakše kovrdžale. Sukladno tome, poželjno je da kosa nije tretirana prije odlaska na minival. Ukoliko redovno mijenjate boju kose, koristite toplotne alate za oblikovanje ili znate da vam je kosa oštećena, pričekajte nekoliko mjeseci ili ošišajte oštećene dijelove kako biste izbjegli veoma uništenu kosu.

Suha i oštećena kosa također može uzrokovati loše rezultate minivala, posebno ako ste prethodno bojili kosu u plavo ili koristili izbjeljivač, tj. hidrogen. Minival se preporučuje raditi na prirodnoj i netretiranoj kosi jer će rezultati i kovrdže tada najbolje uspjeti. Prije odlaska na minival također je preporučljivo konzsltirati se s frizerom koji će provoditi postupak kako bi vam ukazali koje su najbolje opcije i mogući ishodi.

Održavanje kovrdži

Uz poznati hemijski način postizanja trajnih kovrdži, danas je moguće postići kovrdže uz pomoć “toplog” postupka minivala. Ovom metodom kovrdže se dobivaju tako što je kosa omotana oko okruglih kalupa koji se nekoliko sati održavaju na određenoj temperaturi. Topli postupak ipak nije toliko dugotrajan niti ima rezultat gustih kovrdži već blagih valova koji se brže opuštaju, iako pružaju volumen i dugotrajnost feniranih frizura.

Minival se smatra trajnom frizurom, no pogrešno je mišljenje da je oblikovanje kose tada gotovo. Naprotiv, trajne kovrdže potrebno je stilizirati, paziti kako sušimo i koristiti odgovarajuće proizvode koji će pružiti najbolje stiliziranje.

Po izlasku iz salona potrebno je pričekati minimalno 2-3 dana prije pranja kose šamponom i regeneratorom.

Dubinska njega kose nakon trajne frizure je prijeko potrebna za održavanje zdrave i sjajne kose, posebno ako je po prirodi suha. Prirodne ili profesionalne maske za kosu preporučljivo je koristiti barem jednom u dvije sedmice, a regenerator je obavezan nakon svakog pranja kose te kao pomoć pri češljanju.

Odaberite proizvode namijenjene za suhu i kovrdžavu kosu te lagane formulacije koje neće otežati kosu. Kreme i gelovi za kovrdže pomoći će vam oblikovati i urediti kovrdže, za razliku od pjene za kosu koja može uzrokovati isušivanje. Kako biste spriječili nakupljanje proizvoda na kosi, koristite pročišćavajuće šampone.

Stručni frizer

Također, poželjno je izbjegavati toplinsko oblikovanje kose ili sušenje kose fenom, dok je voda sa hlorom, poput one u bazenima, izuzetno štetna za kovrdže.

Ukoliko razmišljate o provođenju minivala, potrebno je dobro istražiti i raspitati se u kojem ćete frizerskom salonu uraditi taj postupak. Frizer bi trebao biti stručno osposobljen i dobro poznavati tempiranje hemikalija na kosi.

Prije no što se uopće odlučite na minival, posjetite salon o kojem razmišljate za konsultacije kako biste bili sigurni da frizer zna šta tačno želite i koji oblik kovrča biste htjeli postići. Uzmite si vremena jer su rezultati minivala bespovratni dok god vam kosa ne izraste. Tanka kosa pogotovo je podložna oštećenju, što treba imati na umu tokom postupka, posebno jer upija hemikalije mnogo brže od debljeg tipa kosa te je za čitav proces potrebno mnogo manje vremena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.