LJEPOTA

Spriječite na vrijeme: Loša prehrana dovodi do gubitka kose

Jako je važno uvesti u redovne obroke masne ribe

Važno je uravnotežiti prehranu. Facebook

Z. K.

9.6.2024

Nedostatak hranjivih tvari, uključujući vitamine A, C, D i E, cinka, vitamina B grupe, željeza, biotina, proteina i esencijalnih masnih kiselina, može usporiti rast kose ili čak uzrokovati gubitak kose. Svaki problem koji se ispoljava na našoj koži ili kosi, prije nego posegnete za kremama i raznim suplementima, treba pokušati riješiti iznutra.

Unos vitamina

Vitamini i minerali iz hrane igraju važnu ulogu u ciklusu rasta folikula dlake i u obnovi ćelija. Studije pokazuju da su nedostaci vitamina B12 i D, biotina, riboflavina, željeza i drugih hranjivih tvari povezani s gubitkom kose. Uravnotežena prehrana koja je bogata ovim vitaminima i mineralima može pomoći u poticanju rasta kose, posebno ako je gubitak kose uzrokovan lošom prehranom.

Također, konzumiranje odgovarajuće količine proteina važno je za rast kose jer su folikuli dlake uglavnom izgrađeni od proteina, a dokazano je da nedostatak proteina u prehrani potiče gubitak kose. Ako mislite da vam nedostaje bilo koji od ovih nutrijenata, za početak, dobra je ideja osigurati dovoljan unos namirnica bogatih hranjivim tvarima koje potiču rast kose.

Jaja su izvrstan izvor proteina i biotina, cinka i selena koji su važni za zdravlje i rast kose. Nedostatak bilo kojeg od ovih nutrijenata povezan je s gubitkom kose, a to jaja čini jednom od najboljih namirnica za optimalno zdravlje kose.

Oksidativni stres

Bobičasto voće je prepuno spojeva poput antioksidansa i vitamina koji mogu podržati rast kose. Špinat je pun folata, željeza i vitamina A i C koji su važni za rast kose. Nedostatak u ovim nutrijentima može dovesti do gubitka kose.

Također, jako je važno uvesti u redovne obroke masne ribe poput lososa, haringe i skuše jer su izvori omega-3 masnih kiselina i mogu ubrzati rast i gustoću kose. Masna riba također je jedan od rijetkih izvora vitamina D, koji je važan za rast kose.

Batat je pun vitamina A koji je važan za rast kose i utječe na proizvodnju sebuma, a avokado je bogat vitaminom E. Ovaj antioksidans pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa koji može dovesti do gubitka kose.

Orašasti plodovi su prepuni hranjivih tvari poput vitamina E, vitamina B, cinka i esencijalnih masnih kiselina, svih koji su važni za rast kose i povezani su s mnogim drugim zdravstvenim prednostima. Poput orašastih plodova, sjemenke su bogate vitaminom E, omega-3 masnim kiselinama i drugim nutrijentima koji mogu poboljšati rast kose.

Izvor proteina

Od mahunarki, grah je izvrstan izvor proteina, željeza, cinka i biotina, koji su neophodni za optimalno zdravlje kose, kao i meso, a posebno crveno meso bogato željezom koje se lako apsorbira, a koje može pomoći u rastu kose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.