NETIPIČAN KOMAD

Kraljica Ranija spaja tradicionalno i moderno: Korzet kao vanvremenski stilski izraz

Kraljica je prisustvovala ceremoniji i paradi kojom se obilježava datum krunisanja kralja Abdulaha II u Amanu

Kraljica Ranija na ceremoniji. Instagram

D. R.

10.6.2024

Kraljica Ranija od Jordana, supruga jordanskog kralja Abdulaha II, poznata je po izuzetnom stilu, koji podrazumijeva spoj Istoka i Zapada, tradicije i modernog. 

Tako je na jučerašnjoj svečanosti pokazala kako moda može da ima svoju nišu i u najzvaničnijim događajima.

Kralj Abdulah II, kraljica Ranija i prijestolonaslednik Husein i princeza Radžva prisustvovali su ceremoniji i paradi kojom se obilježava datum krunisanja kralja Abdulaha II u Amanu, u čast 25. godišnjice njihovog stupanja na Hašemitski tron 1999. godine.

Uz kombinaciju koja vrlo poštuje tradiciju, kraljica je nosila tijaru, ali i jedan vrlo netipičan komad kada su ovakve prilike u pitanju. Kraljičinu kombinaciju krasio je korzet.

Nekada modni imperativ, simbol statusa i moći, pa simbol ženskog oslobođenja, korzet je vijekovima mijenjao svoju ulogu. Uvijek je bio dio ženske intime, njoj nekada željen pomoćnik, potom nametnut, a onda proizvoljan modni detalj, najčašće dio avangardnog izraza.

Sivi korzet koji se odlično uklapao u bočne detalje na kraljičinoj toaleti bio je vrlo efektan detalj i pokazatelj da moda nema granica, upitno je samo kako se konzumira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.