LJUBAV I VEZE

Noćna mora svakog roditelja: Šta raditi kada vas dijete uhvati u seksu?

( Ilustracija)

Avaz.ba

12.9.2017

Vaše dijete  ušlo je u spavaću sobu usred akcije. Skačete sa partnera, pokrivate se i vičete da izađe iz sobe. Pogrešno! Biti "uhvaćen na djelu" u ovakvim momentima dešava se jako često. Ono što je najvažnije jeste pravilno odreagirati.

Morate da znate da je situacija u kojoj ste se našli nešto sasvim prirodno i da kao takva ne treba da podrazumijeva negativne reakcije. Stručnjaci preporučuju da se najprije smirite i opustite, a vaša reakcija mora da bude primjerena godinama vašeg djeteta i njegovoj reakciji.

Većina roditelja smatra da je pogrešno imati seks u sobi u kojoj se nalazi beba. Dojenče ne zna šta je to seks i neće reagirati ako vas čuje da ispuštate čudne zvuke i vidi kako se prevrćete u krevetu. Pažnju malog djeteta može da privuče čudan zvuk ili pokreti koji su mu zanimljivi, ali to što će vas vidjeti u toj situaciji neće ostaviti nikakve posljedice po bebu.

Nešto starija djeca su priča za sebe. Ako vam malo dijete ušeta u sobu usred noći i prekine vaš seks, nemojte vikati na dijete da izađe napolje i upuštati se u svađu. Ustanite polako i recite mu da ode u svoju sobu, a da ćete vi doći za njim. Za to vrijeme smirite se i porazgovarajte sa svojim djetetom. Utvrdite razlog zašto je ušetalo u sobu, da li je loše sanjalo ili ste vi bili preglasni pa je ono iz radoznalosti htjelo da vidi šta se tu dešava. Budite iskreni ako vam postavi neko dodatno pitanje.


Starija djeca zaslužuju malo ozbiljniji pristup. Oni znaju da ih nisu donijele rode i ako se nađete u takvoj situaciji sa njima neophodno je da im objasnite da moraju da kucaju kada ulaze u spavaću sobu i da ste vi jednostavno željeli da imate malo vremena za sebe. Objasnite im da je to nešto normalno za odrasle ljude koji su u vezi/braku.

Tinejdžeri nikako ne bi voljeli da zateknu svoje roditelje u ovakvoj situaciji. Njima je ponekad teško da zamisle da su njihovi roditelji još uvijek seksualno aktivni, ali su i sami veoma obazrivi da sebe ne dovedu u situaciju da se osjećaju neprijatno jer su uhvatili roditelje na djelu.

Nemojte od vašeg djeteta skrivati fizičku privlačnost koju osjećate prema partneru. Djeca će razvijati zdrav odnos prema seksualnosti i emocijama ukoliko vas vide da se poljubite sa partnerom ili grlite. To će kod djeteta stvoriti osjećaj bliskosti i imat će zdrav model kako trebaju da se ponašaju partneri koji se privlače i vole.

Također, nemojte izbjegavati razgovore na temu seksa i nikako nemojte lagati vaše dijete. Objasnite mu u skladu sa njegovim godinama šta se desilo i time ćete razvijati blizak i iskren odnos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.