(Foto: Ilustracija)

Naučnici tvrde: Seks uz muziku je bolji

Avaz.ba
14.09.2017 09:12
A
A
A

Zvuči kao glupi holivudski klišej, ali pjesme kao što su “Sexual Healing” i “Let’s Get It On” Marvina Geja (Gaye) mogu dovesti do boljeg seksa.

Naučnici s njemačkog istraživačkog instituta Maks Planuk u Lajpcigu došli su do zaključka kako se naše čulo dodira mijenja zavisno od toga koju muziku slušamo, pa ako smatramo da je muzika seksi, tako ćemo doživljavati i dodire našeg partnera ili partnerke.

- Što je muzika koju slušamo senzualnija, to nam je dodir koji istovremeno osjećamo na našoj koži senzualniji, odnosno mi ga tako doživljavamo, rekao je glavni istraživač ove studije, Tom Fric.

Istraživanje su sprovodili tako da su učesnici ispružili ruku iza zavjese, a onda ih je lagano dodirivao robot ili čovjek. Istovremeno su im puštali muziku za koju su morali odrediti koliko im je seksi. 


Jednom su znali da ih po ruci dira robot, a jednom nisu. Ipak, ispostavilo se da to nije bilo bitno – neke su pjesme jednostavno uvijek seksi, pa ispitanici nisu imali drugačije mišljenje o pjesmama kad su znali da ih je dodiruje robot.

Naučnici tvrde kako to znači da utjecaj muzike nije povezan samo s našom maštom, nego se radi o osnovnim ljudskim mehanizmima.

- Muzika mijenja naš doživljaj dodira, i isto tako osjećaji iz muzike mogu se prenijeti na dodir, kaže Fric.